понеделник, юли 15, 2024

Полина Карастоянова: Без международен туризъм 2020 може да се окаже катастрофална

„Без международен туризъм и без движение между държавите туризмът в България не само няма да се рестартира, но 2020-а година може да се окаже катастрофална„. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризма (НБТ).

По-късно през деня едни от най-големите и представителни професионални организации в туристическия бизнес ще подпишат и представят Харта на българския туризъм 2020.

„Това, което ни обедини 14 от представителните туристически професионални и академични институции, е разбирането, че е необходимо взаимодействие и култура на взаимоотношение от нов тип„, уточни тя. 

Според Карастоянова има два модела за реакция в тази следваща фаза на пандемията, която не е толкова интензивна. Едната реакция е да се затворят границите и да се спре възможността за движение. Тя е по-лесната, но икономически и социално по-неприемливата.

„За нас е важно и очакваме една по-гъвкава форма на контрол – да се наложат правила. Вече се работи с възможности за бързи тестове, PCR тестове, измерване на температура, апаратура, роботи могат да се движат и да регистрират определен тип симптоми„, каза Карастоянова.

Според нея за дестинации, в които рискът и заболеваемостта са по-високи, трябва да се наложи по-конкретна и по-строга процедура, но не да се затворят

„Необходим е рестарт на българския туризъм – на модела за развитие, на модела за управление. Пандемията от Covid-19 беше време на изпитание, но и време за поуки„, обясни Карастоянова.

В Тя увери, че туристическият бизнес се старае да спазва всички ограничителни мерки, свързани с пандемията, с цената на големи загуби.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!