От Софийската градска прокуратура (СГП) дадоха повече информация за намерените от МВР до село Клисура в столичния район „Банкя“ седем трупа. За три от тях се знае, че са на жени, а четири – на мъже. На този етап е установена самоличността само на единия от починалите, като на другите е в процес на изясняване. Взет и е материал за ДНК анализ.

Говорителят на СГП Даниела Петрова обясни пред журналисти, че вече е привлечено лице като обвиняем за престъплението, с инициали Г. Е. В плитък гроб са били установени тленни останки на три лица, а под тях – на други четирима души. Няма данни за насилствено предизвикана смърт, уточни прокурор Петрова.

До момента е установено, че роднини на установеното починало лице са заплатили на обвиняемия сумата от 1 000 лева, за да бъдат кремирани останките.

Месец по-късно близките на починалия получили урна, съдържаща прах.

Обвиняемият не се признава за виновен, като твърди, че ставало въпрос за грешка. Задържаният се е занимавал с погребални услуги. Има предходна съдимост в миналото.

По информация на „24 часа“ той се казва Георги Енев и е собственик на траурна агенция „Орион“, но е работил и в друга фирма със същия предмет на дейност.

В рамките на разследването се проверяват всички възможни версии. Не става въпрос за служебни погребения. Прокуратурата получава сигнали и от граждани, които са ползвали услугите на обвиняемия, заплащали са за кремация на техни близки и имат съмнения дали такава е била осъществена, допълни говорителят на СГП.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

Комисар Стойно Цветков, началник на отдел „Разследване“ към СДВР, добави, че трупът на мъжа, който е установен, е на възрастен човек, който не поддържал връзка със синовете си. Възрастният мъж е починал през януари месец 2022 г. Живял е в Банкя под наем, починал е в болница и неговите синове са били уведомени. Те са ангажирали въпросната фирма да извърши кремацията, като са превели съответните пари и са получили урна, която са положили в земята.

В местността край Клисура, където са открити телата, има гробищен парк, който в момента не е действащ.

Цветков потвърди, че има информация за още „погребани“ по този начин хора. Категорични цифри не може да се дадат на този етап – можело се говори за около 50 души.

В офиса, в който работи обвиняемия, са били установени три празни ковчега и документи, които ще послужат за досъдебното производство. Действал е сам, като е наемал хора, които да копаят.

Коментари