Подкрепяме кандидатурата на Надежда Нейнски за генерален секретар на ЧИС

България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, насочено към укрепване на сигурността и устойчивото развитие на по-широкия Черноморски регион. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

Тя изрази убеденост, че участието на страната ни в Организацията е предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки.

Министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите.

Захариева изтъкна проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията.

По нейни думи с приоритетите си румънското председателство на ЧИС е останало фокусирано върху програмата си за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион.

Тя посочи, че България приветства присъединяването на Северна Македония към ЧИС и припомни, че то е станало реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

По нейни думи това е пример за последователната политика на страната ни за разширяване на сътрудничеството в региона. Захариева изрази увереност, че заедно страните членки ще работят за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС.

Тя препотвърди подкрепата на България за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на ЧИС, като изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!