По пъпа на логиката
Господ, Бог, Началника, или както там ще го наричаме, е сътворил човека, и това трябва да се знае

„По пъпа на логиката“ е нов коментар на Любослава Русева в сайта reduta.bg. Публикуваме го без намеса.

Внезапно заваляло и един човек, който бил на открито, нямало къде да се скрие. Прибрал се вкъщи вир-вода, но нито един косъм от главата му не бил мокър. Защо?
Отговорът на логическата задача е лесен – човекът бил плешив.

Но я пробвайте с тази: Двама археолози влезли в пещера. В нея открили две голи тела, на мъж и жена, легнали по гръб. Единият възкликнал: „Това са Адам и Ева!“, а другият веднага се съгласил. Как стигнали до този извод?

Ако не се сещате, обадете се в КПКОНПИ, където толкова обичат гатанките, че вече ги предлагат на вниманието ни под формата на прессъобщения. Така в понеделник от антикорупционната комисия обявиха, че „тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер“, като „същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери“. За наше улеснение членовете на комисията все пак добавиха: „за същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия“, и направиха уточнението, че служител на КПКОНПИ е изнасял информация „към същото това лице“.

Та, обаждате се в комисията и ги питате как археолозите са стигнали до онзи извод, защото по всичко личи, че там си играят на главоблъсканици от сутрин до вечер. Откакто шефът им е в отпуска, сигурно по цял ден решават и кръстословици, но иначе трябва да се признае, че тъкмо той ги запали по упражненията за ума. Пламен Георгиев, както е известно, хем е купил тераса от 186 кв. м., която не е негова, а представлява обща собственост на блока, хем не я е купил, но пък я е ипотекирал. За сметка на това, отговорът на загадката, даден лично от него, беше още по-загадъчен – компроматна атака от олигарси поради 198 милиона причини, които изведнъж станаха 2.2 милиарда. А като добавим към енигмата и друга – как оня ден се сдоби с нотариален акт за тризонет, закупен през 2012 г., сами виждате, че човекът с право е решил да си почине.

Вярно, решението беше по-скоро на премиера, който призова замесените в „Апартаментгейт“ да подадат оставка или да излязат в отпуск, но Георгиев сам стигна до по-благоприятния за себе си извод кой вариант да предпочете. Засега поне по-благоприятен, понеже прессъобщението на КПКОНПИ навежда на мисълта, че може пак той да се окаже служителят, подавал информация на приближеното до политически лидер лице. Доколкото в предоставения профил на лицето почти изцяло се вписва новодомецът Цветан Цветанов, няма да е голяма изненада, ако Бойко Борисов си е наумил да отстреля два заека наведнъж. Макар че по адрес на Цветанов последният също се изказа енигматично, репликата му: „Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз“, не е чак толкова сложна за разтълкуване. Ядосан на лицето, което „организира изборите на определена политическа партия“ и което самонадеяно обяви, че няма кой да го накаже, лидерът на политическата сила току-виж го цапардосал, преди Господ да си каже думата.

Апропо, идеята може да е хрумнала на Борисов от карикатурата на Комарницки по „Сътворението на Адам“, в която Началника се подава от червен плащ в компанията на Цветанов и Цачева, за да вдъхне живот на Пламен Георгиев – гол на терасата си от 186 кв. м., но въоръжен със среден пръст срещу обществеността. Въпреки че и там премиерът е нарисуван дебел, всъщност много по-вероятно е да го е подразнило внушението за създателя на лица, изградили навик да се сдобиват неправомерно с парични суми в особено големи размери…

Но да не ви мъча повече, така че ето отговора на логическата задача с археолозите:
Те се досетили, че голите тела са на Адам и Ева, защото нямали пъпове. А били без пъпове, разбира се, по обясними причини, нищо че Микеланджело навремето не се съобразил с недоволството на ревностните католици. Напротив, той настоявал, напълно логично, че следата от пъпна връв у Адам води до Създателя, дори и в някакъв момент да е била прекъсната. Господ, Бог, Началника, или както там ще го наричаме, е сътворил човека, и това трябва да се знае.

Е, хубавото е, че в нашия случай даже няма нужда от дълги размишления, тъй като тръгнем ли по пъпа на логиката, ще стигнем директно до Б. И не е Бог, не е, ами човек от плът и кръв, напоследък силно оплешивял от дългото си пребиваване във властта, която вече изпуска от ръцете си…

Коментари