По линия на енергийния преход България вижда партньор в лицето на Дания

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Дания Йес Брогорд Нилсен. По време на срещата беше обсъдено сътрудничеството между двете страни както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Стоев подчерта важната роля на Дания за България като единствената страна в Северния съвет, която е член на ЕС и НАТО.

По думите му има огромен неизползван потенциал в двустранните ни отношения. „По линия на енергийния преход България вижда партньор в лицето на Дания, която е водеща страна в ЕС в развитието на зелените технологии„, заяви Светлан Стоев.

Бяха обсъдени съвместни инициативи във връзка с 90-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Дания, която честваме през 2021 г. Изразена бе увереност, че визитата на датския престолонаследник принц Фредерик и неговата съпруга по повод двустранния юбилей, която бе отложена заради пандемията, ще бъде реализирана възможно най-скоро, когато условията позволяват това.

Стоев подчерта активния политически диалог между двете страни и задълбочаването на икономическите връзки. Отбелязано бе и назначаването на търговски представител в посолството ни в Дания, което ще допринесе за разкриване на нови възможности в икономическия обмен.

Сред темите на разговор бяха и въпроси от европейския дневен ред, включително мерките за преодоляване на икономическите последствия от пандемията и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!