плевнелиев скандал

Бившият президент на България Росен Плевнелиев успя да забърка дипломатически скандал с Турция, а властите в Анкара са извикали на разговор българския посланик в турската столица, Н.Пр. Надежда Нейнски заради епитетите, използвани от екс държавния глава в коментар по телевизията за Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Lupa.bg.

Тази сутрин Плевнелиев погази протокола и етичните норми и нарече турския президент „диктатор“ – дума, с която не си служи нито един от европейските лидери. Той обяви в национален ефир, че ако автомобилният гигант „Фолскваген“ избере южната ни съседка за построяването на завод за производствените му мощности, а не България, щял всъщност да се спре на страна с много проблеми.

„Изборът на „Фолксваген“ изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона. Ако бъде избрана Турция, това губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари“, отсече Плевнелиев, с което вбеси Турция.

Плевнелиев: Ако „Фолксваген“ избере Турция, значи диктаторът там е обещал повече (ВИДЕО)Докато държавата не подпише договор с „Фолксваген“ нищо не е приключило. Такава голяма компания няма…Aug 13 2019bulmedia.net

Експерти в дипломацията са на мнение, че толкова остър тон, отправен към който и да е действащ държавен глава, е недопустим, както и че Плевнелиев е прескочил всички етични норми и нормална реторика в това си изказване.

Какви ще бъдат последиците за България, освен привикване на посланика ни за изясняване на ситуацията, не е ясно. „Влошаването на тона от макар и бивш президент към съседна страна е крайно нежелателно“, коментират още те и прогнозират мигновена реакция от Анкара.

„Не ме интересува, ако ме нарекат диктатор или по някакъв друг начин. Ще влезе през едното ухо и и ще излезе през другото. Това което има значение за мен е как ме нарича моят народ“, каза преди 3 години самият Ердоган.
България вади таен коз за завода на „Фолксваген“, свързан е обаче с огромен разходИма ли шансове България да бъде избрана пред Турция за завод на „Фолксваген“ с гарантирана инвестици…Aug 13 2019bulmedia.net

Коментари