„Пътят към ада с добри намерения и идеи е постлан.“ Така преподавателят по Конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Пламен Киров коментира пред News.bg намерението на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да предложат правителство на малцинството.

По думите му няма нищо лошо в техните намерения. Това, че някъде си има правителство на малцинството като например в Дания, не означава, че в България този номер ще мине. Те разчитат на това, че някои ще посъветва народните представители да не присъстват в пленарна зала и когато кворумът е със 121 гласа, да разчитат, че с обикновено мнозинство – с 61 гласа, да се формира правителство на малцинството. Въпросът е колко дълго ще се задържи такова правителство, попита проф. Киров.

Според него третият мандат за съставяне на правителство може да отиде или в БСП, или в партията на Стефан Янев – „Български възход“. Проф. Киров изключва последната папка да се даде на „Демократична България“ заради престрелките с президента Румен Радев по време на консултациите за това кой е по-натовец и кой по-евроатлантик.

Пламен Киров добави, че консултациите за съставяне на правителство при държавния глава не са били диалогични, а конфронтационни. Добро впечатление направили ГЕРБ, които се държали прилично, въпреки че нямат причина да харесват и обичат президента Румен Радев. Всички останали партии обаче се държали конфронтационно.

Пламен Киров изтъкна, че пролетта най-вероятно ще има нови предсрочни парламентарни избори. „Вероятността да се формира кабинет в този парламент, освен ако не се намесят сили свисше не от небето, а от една определена улица – „Козяк“ (адресът на посолството на САЩ в София, бел.ред.), няма да има правителство. Дори и да се намесят такива сили, вероятността да има правителство е малка“, коментира още той.

Коментари