Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Цените на електроенергията са непосилни за който да е бизнес или предприятие – вече има заявки, че се подготвят масови съкращения в големи предприятия, някои може за затворят. Това заяви пред Bulgaria On Air президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него факторите за високите цени на тока са външни.

По думите му, прогнозата за 5% инфлация най-вероятно ще бъде достигната и малко подмината.

„Очевидно е, че правителството закъснява с мерките за цените на тока. Доста време трябваше да се умува. Два месеца вече се загубиха. Да, трябва да се извадят компенсаторни механизми. Те минават през разпределяне на тези печалби, които са натрупали държавните предприятия от енергийния сектор от тази неправомерно висока цена и връщането им към бизнеса. Предложение на КНСБ – дали не може по-скоро да не се допуска да се натрупват подобни печалби и да се гарантира през съответния ред, че държавните предприятия продават на НЕК, а НЕК дава на индустрията на тези цени за вътрешния пазар, достатъчна като обем енергия, която да свали цената надолу като цяло.“ – коментира Димитров в предаването „Денят ON AIR“.

Той добави, че едно от ключовите искания на предстоящия протест на бизнеса във вторник в София, е до края на месеца да се направят необходимите промени.

Битовият потребител има увеличение на всички стоки и услуги, искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи. 460 лева линия на бедност да бъде определена от 1 декември. Още тази есен всички уязвими потребители да се възползват от енергийни помощи.“ – посочи Димитров.

Той коментира и Плана за възстановяване, в който са добавени някои нови проекти.

„В енергийния сектор имаше доста проблеми. Промените, които бяха направени последно, бяха по наше предложение, но и на някои виждания на кабинета. Нашите предложения бяха свързани с това държавно предприятие за рекултивацията, което да бъде заложено като реформа в Плана. Важното е да бъде направено така, че да бъде една възможност за миньорите да продължат да работят рекултивационни дейности.“ – отбеляза коментира президентът на КНСБ.

При срещата с премиера, министър Живков и Атанас Пеканов по време на протеста са се договорили за някои ключови неща.

„Едното е това държавно предприятие, което ще може да получава пари от Фонда за справедлив преход, което ще направи работата по-евтина. Получихме съгласие от премиера, че хоризонтът, в който ще има въгледобив е двайсетина години.“ – поясни Димитров.

По думите му, 2040 година ще бъде хоризонтът, в който ще трябва да се предприемат редица стъпки. Но дотогава ще са необходими мерки, които могат да гарантират, че ще има въгледобив.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!