Питат Радев защо бави създаването на община Несебър – 8 месеца след референдума

От Националната асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ) апелират президентът Румен Радев да обясни защо все още не издава указ с който да бъде създадена нова община Обзор и да бъдат утвърдени нейните граници и административният й център. По този въпрос беше проведен успешен референдум и Министерският съвет издаде решение с предложение към президента за създаване на такава община и промяна на границите на община Несебър, област Бургас.

От асоциацията напомнят, че на 31 март са отправили официално запитване към Радев кога възнамерява да предприеми съответните действия.

„Вие чрез Вашия кабинет ни отговорихте, че това ще стане след приключване на преброяването на населението и жилищния фонд. Преброяването приключи на 10.10.2021 г. На 10.10.2021 г. с наше писмо отново Ви зададохме същия въпрос. Споделихме с Вас, че предизборната кампания, в която участвате и Вие, започва на 14.10.2021 г. Споделихме, че това би повлияло върху Вашето решение кога да издадете указа. Отговор от Вас или от Вашата канцелария нямаме!“ – подчертават от НАБЧ.

Припомняме, на проведения в края на февруари референдум 73% от жителите на Обзор и 6 околни села гласуваха за отделяне от община Несебър.

От организацията напомнят, че на 29 октомври Радев издаде указ за назначаването на Янаки Стоилов за Конституционен съдия, от което следва, че продължава да изпълнява правомощията си и по време на избирателната кампания.

„Членове и симпатизанти на НАБЧ си задават основателният въпрос защо не утвърждавате границите и административния център на новосъздадена община Обзор и на промените в границите на община Несебър. (…) Задават си и въпроса дали президентът спазва клетвата си и се ръководи от интересите на народа, който е гласувал на референдум за създаване на нова община.“ – пишат от НАБЧ до Румен Радев.

Членовете на асоциацията задават въпроса дали президентът се ръководи от повелята на Конституцията или сам определя своите правомощия.

„Задават си въпроса дали президентът спазва законите на България, а именно Закона за административно-териториалното устройство на Република България? Задават си въпроса, несъобразяването с положената клетва, несъобразяването с правомощията по Конституция и незачитането на законите до момента са действия породени от предизборни политически страсти или върховенството на закона не е от приоритетите на президента?“ – пишат от асоциацията.

„Решението, дали ще спазете клетвата си, Конституцията и законите и дали ще се ръководете от интересите на народа, гласувал на референдума от 28.02.2021 г. е Ваше. Ваша е и отговорността за пренебрегването на върховенството на закона.“ – заключават от НАБЧ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!