Четворната управляваща коалиция („Продължаваме Промяната“, „БСП за България“,“Има такъв народ“ и „Демократична България“) поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Това бе записано в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от депутата от „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

„Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската Прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции“, се казва в декларацията.

Проверете дали това е истина, което правят, коментира пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата „на олигарха Иво Прокопиев“, добави той.

Един от изброените мотиви е свързан със закона „Магнитски“, от който е засегнат и самият Пеевски. На свой ред депутатът каза, че тази тема е изчерпана за него.

Минути по-късно, преди началото на избора на председател на ВКС, Гешев коментира искането за оставката му.

„Днес не е денят да обсъждаме българска политика или кризисен PR. Важното събитие е процедурата за избор във ВКС“, заяви обвинител номер 1.

Гешев заяви, че не трябва да се позволи, както при неговия избор, процедурата за избор на председател на КВС да се превърне в „жълт оттенък”.

Коментари