събота, февруари 24, 2024

Паметник в РСМ вече е с нови имена – вместо „-ов“ окончанието е „-ски“

Вандализъм и подмяна на историята, както и унищожаване на културно-историческо наследство на България. Така Виктор Стоянов от фондация „Македония“ описа случая с изчезналия паметник на загинали революционери в с. Клепач, Прилеп, пред бТВ. На негово място има нова плоча, но вече с различи имена.

Той уточни, че фондацията се е свързала със северномакедонска медия за подмяната на паметника в село Клепач. Паметната плоча е надгробна, осквернен е гроб на деветима революционери, загинали за свободата на България.

Старата плоча е от 1915 г. – изградена от местни жители в памет на загиналите българи, на нея са изписани имената им, те са загинали за присъединяване на Македония към България. На новата плоча пише, че са загинали за „слободата на Македония“, изписано на съвременна норма, сменени са фамилните имена на загиналите българи – окончанията са на „ски“. Това не са истинските имена, обясни подробно Виктор Стоянов и даде пример, че един от загиналите е Велко Велков.

Гробът и паметната плоча се намират в църква, тежи два тона. Реално няма вандализъм, има подмяна – изработена е нова, сменена е старата, категоричен е той. Фондация „Македония“ ще настоява от властите в Северна Македония да направят разследване, да се намери старата плоча и да се махне новата. Това е възродителен процес, възмути се Стоянов.

За посегателството от фондацията са сигнализирали и МВнР на България, сигнализирана е ЕК и всички демократични институции.

Подмяната на плочата се предполага, че е направена тази година, македонска медия е заснела през 2020 г. старата плоча, значи това е станало последните месеци, коментира той. Стоянов даде пример със стихотворение в съвременната култура на Северна Македония, в което има стих на Христо Ботев, който е като македонски стих, изучава се в училищата с променени стихове. Най-нормално за тяхната система за подмяна на историята е да оставят част от българската култура с леки промени, смята още Виктор Стоянов.

Относно преброяването – фондация „Македония“ имат информация, че 13 000 са се заявили като етнически българи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!