25% е очакваният ръст на цените на дрехите втора употреба, ако бъдат приети готвените от Министерството на околната среда и водите промени в Закона за управление на отпадъците. Прогнозата е на председателя на Асоциацията на вносителите на дрехи втора употреба Севдалин Спасов. Асоциацията представлява 14 от водещите фирми в бранша у нас, който пък осигурява заетост на над 8000 българи. Причината за увеличението е, че с готвените промени се създава възможност за въвеждането на т.нар. „продуктова такса“ и за този бранш.

Внасяните у нас дрехи втора употреба могат да поскъпнат, ако бъдат приети готвените промени в Закона за управление на отпадъците, с които се създават условия за въвеждане на нова такса върху текстилните изделия и обувките, алармираха от Асоциацията на вносителите на дрехи втора употреба. Колко текстилни отпадъци изхвърляме, ще се опитат да разберат от Министерството на околната среда и водите със създаването на регистри на производителите и вносителите на текстил и обувки у нас. Целта, според министерството, е да се оптимизира системата за обезвреждане на текстилни отпадъци или иначе казано – те все повече да се рециклират, а не да замърсяват природата.

Промяната обаче може да доведе до нови такси за вносителите на дрехи втора употреба. Защо става ясно от думите на Сирма Желева, експерт преработване на отпадъци: „От законова и екологична гледна точка след като преминат дрехите през процес на подготовка за повторна употреба, тези от тях, които са годни в този си вид за ползване повторно, би трябвало да се реализират повторно като дрехи. Съответно дрехите, които биват събрани в страни с по-висок стандарт отиват към страни с по-нисък стандарт“.

Коментари