Пациентски организации протестират срещу предложението неваксинираните да плащат за лечение от COVID-19

От пациентските организации „Заедно с теб“ изразиха категорично насъгласие с искането на Българската болнична асоциация неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си в случай, че се разболеят от коронавирусна инфекция.

От „Заедно с теб“ определят искането като незаконно, нарушаващо конституцията и неморално.

Призоваваме болничната асоциация да разгледа работата на лечебните заведения и да упражни нужния контрол, за да се спре източването на НЗОК, а не да отказват лечение на здравноосигурени пациенти и да се чудят как да печелят за наша сметка. От подобно отношение и действие си отидоха толкова много хора, не само от COVID. Дълбоко сбъркана е нашата медицина.“ – се казв в изявление на пациентската организация, разпространено до медиите.

Неморално е болнична асоциация да заплашва здравноосигурени граждани с отказ за лечение, да упражнява натиск. С тази си позиция от асоциацията нагнетиха отново ненужно напрежение между лекари, сестри и пациенти, и то в пика на пандемията, коментарите в социалните мрежи са крайни и гневни. Точно днес, когато е най-нужно доверие, подкрепа и благодарност за редовите ни медици.“ – допълват от „Заедно с теб“.

От пациентските организации призовават ръководството на асоциацията да се запознае с коментарите по темата и тогава да прецени дали незабавно да оттегли предложението си, „ако все още е останал някакъв морал“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!