четвъртък, май 30, 2024

Отпускат над 2,5 млн. лв. за култура в София

Столичният общински съвет одобри Календара на културните събития на Столична община за 2021 г., съобщава bTV.

Заложените средства за него са общо 2 590 400 лв., или с близо 100 000 лв. повече спрямо 2020 г.

Финансова подкрепа ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и редица други събития.

Финансирани ще бъдат и десет нови за Календара за събития.

За подкрепа на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд и за генералното ни консулство в Ниш ще бъдат отпуснати 20 000 лв.

Общо 240 000 лв. пък са предвидени за значими културни проекти на районните общински администрации. Други 100 000 лв. са отделени за „Лятна програма на Столична община“. Тя включва събития със свободен достъп на открито, които ще се реализират в периода от април до октомври.

Ббеше одобрено и предложението да се създаде ново направление към програма „Навън“, наречено „Открито“. По него ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат индивидуално финансиране до 17 000 лв. и ще бъдат експонирани за най-много година. Направлението ще подпомага и млади автори, включително постоянно пребиваващи в България чужденци, да осъществят творческите си идеи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!