На официална среща в държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американският държавен секретар Майк Помпео препотвърдиха стратегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката, съобщава БНТ. Двамата заявиха и общите си позиции по Близкоизточния мирен процес и партньорството в НАТО. Екатерина Захариева отново постави въпроса за визовия режим за българските граждани.

Американският държавен секретар Майк Помпео се срещна на официална среща с вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Срещата бе проведена в държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон и на нея се препотвърдиха стратегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката. Двамата заявиха и общите си позиции по Близкоизточния мирен процес и партньорството в НАТО. Визовия режим за българските граждани е бил също сред акцентите.

Министър Захариева e постави въпроса за визите, защото се наблюдава двоен стандарт и България в момента е една от единствените пет държави в ЕС, които все още пътуват с визи за САЩ.

Резултатът обаче, по думите на министър Захариева е, че ще се работи за падане на процента на откази под 3%, което значи, че премахването на визите все още е мираж.

Всяка година процентът на откази намалява, но за съжаление, все още България е много далеч от задължителните под 3%, като реално броят на откази надхвърля 14%.

Близо 400 хиляди са сънародниците ни, които в момента живеят в САЩ според официалните данни.

Сътрудничеството в сферата на енергетиката с акцент върху газовия хъб „Балкан“ също бе сред приоритетните теми в днешните разговори.

Екатерина Захариева подчерта пред Майк Помпео, че този хъб ще доведе до истинска диверсификация – не само по отношение на пътя на газа, но и по отношение на източника. Тя припомни информацията, която премиерът Борисов даде на Помпео в Ню Йорк, че България би била доволна на хъба да се търгува и втечнен газ през LNG терминали от САЩ.

“Тоест ние бихме искали да имаме азерски газ, руски газ, течен газ дали от Катар, дали от САЩ. Знаете, че има проект за LNG терминал в Александруполис, към който България проявява сериозен интерес като един от възможните източници за диверсификация и за доставки за газов хъб Балкан”, заяви Захариева.

На днешният ден с ключови за САЩ междинни избори вицепремиерът Екатерина Захариева ще има срещи с представители на неправителствени организации на демократите и републиканците, както и със съветника по национална сигурност на президента Тръмп Джон Болтън.

Коментари

loading...