Телевизионната легенда Анахид Тачева е починала днес, съобшава Нова телевизия, като се позовава на информация от семейството. Тя е едно от любимите лица обществената БНТ десетилетия наред. Анахид Тачева е родена на 15 октомври 1940 г. В последните години тя бе настанена в хоспис заради диагностицираната преди време деменция. Красивата говорителка печели конкурса на БНТ през 1962 г. и оттогава дълги години бе лице на обществената медия.

Първият ѝ съпруг е актьорът Коста Цонев, за когото се омъжва за първи път през 1958 г., веднага след завършване на гимназия и докато е омъжена за него се появява на екрана под името Ани Цонева. Те се развеждат и после отново се женят и развеждат.

Последният ѝ брак е с Васил Тачев, успешен бизнесмен. Има общо три деца.

През 2012 година умира съпругът ѝ Васил. През 2016 г. почина първородният ѝ син Димитър Цонев, вследствие руптура на мозъчна аневризма.

Твърденията, че известната тв говорителка от близкото минало е настанена в хоспис, е абсолютна измислица, твърдят хора от нейния приятелски кръг. Истината е обаче, че емблематичната фигура от екрана е страдала от прогресираща деменция, а за нея са се грижели близките ѝ.

“Много е тъжно. Цял живот е работила с мозъка си и непрекъснато е упражнявала ума си. Навремето е учила наизуст дълги текстове, за да ги представя на екрана. Не е спирала да чете книги. И въпреки това се разболя”, казват близките ѝ.

Впрочем точно със способността си бързо да учи реплики наизуст и никога да не ползва аутокю става известна и сред колегите си, когато постъпва в телевизията.

Тачева е била обградена с перфектни грижи, осигурили са ѝ най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии, които медицината прилага. Въпреки че е в домашна обстановка, Тачева е била подложена на скъпи изследвания. Състоянието ѝ се следи от специалисти, които на практика са денонощно до нея.

Според американски лекари, поставили диагнозата ѝ, деменцията вероятно е отключена от депресията, в която тя изпада след смъртта на сина си – известният журналист и тв водещ Димитър Цонев. Припомняме, че той си отиде внезапно след масивен инсулт през горещия август на 2016 г.

Дотогава е загубила и двамата си съпрузи – Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата ѝ поднася и най-страшното за една майка – смъртта на детето ѝ. Анахид Тачева пристига за погребението му от САЩ, където живее от години при дъщеря си Анахид.

Анахид Тачева започва кариерата си в телевизията едва на 22 години, когато печели конкурс на Българската национална телевизия. Тя бързо се превръща в най-известната говорителка в националния ефир.

Красавицата чува как Никола Филипов обявява конкурса за говорители, когато вече живее с първия си съпруг -актьора Коста Цонев. Тогава тя подава документите си в радио “София”, където е първият тур.

“Когато Коста се прибра вкъщи, му казах, че ще кандидатствам. А той ми отговори: “Ами, да. Гласът ти не е лош, може да пробваш”, разказва след години Анахид Тачева.

17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала “България” се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, оркестърът на Вили Казасян свири, а участници са най-известните хумористи – Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков. В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подиума излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу с малки черни копчета, с яка от кадифе.

“Ау, какво хубаво момиче. Ау, и каква хубава рокля. Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме”, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни.

Коста Цонев и Анахид се женят и развеждат два пъти и имат две деца – Димитър и по-малката с 8 години Теодора. Малко след втория развод Анахид сключва брак с Васил Тачев, а Коста Цонев се жени за втората си съпруга Ели.

Дъщерята на Анахид и Васил Тачев от години живее със семейството си в Ню Йорк. Омъжена е за богат гръцки бизнесмен и имат две вече пораснали деца.

И преди 10 години обаче съдбата не е благосклонна към хубавата Анахид. Тя е с Васил до последния му дъх – през 2012 г. той умира след усложнение от сърдечна операция. Само 6 месеца по-рано – през януари същата година, си отива завинаги и Коста Цонев.

Коментари