Отговорността към системата спряла Денков да тръгне с Петков и Василев

Министърът на образованието проф. Николай Денков коментира новия проект на Кирил Петков и Асен Василев – „Ако правителството не се сменяше, вероятно щях да бъда с тях, но при положение, че подготвяме системата на образованието, за мен беше некоректно да напусна системата и да се сложи нов човек“.

Никакви партии и политически проекти нямат място в образованието, добави обаче Денков пред БНТ.

Познава двамата от години, в служебното правителство те показали, че искат промяна и знаят как да я направят, навлязоха дълбоко в корупционните схеми, коментира още той, даде примери със заемите на ББР и направената актуализация на бюджета.

Дали това е партия на Румен Радев – той каза, че не знае. Петков и Василев си тръгват по техния път, смята той. Президентът Румен Радев бръкна здраво в проблемите на държавата и това заслужава уважение, категоричен е министърът.

Учебната година

Последните два месеца в общественото пространство се говореше за присъствено обучение в училище, но се смени радикално системата, по която ще се отваря и затваря системата, изцяло нов механизъм преди 15 септември, насочени сме максимално към това да са отворени училищата. Това коментира Николай Денков, служебен министър на образованието. Създаваме рискове към учителите и децата обаче, категоричен е министърът. Той даде за пример – ако има карантиниран ученик – затваря се паралелката, минава се към ротация, но училището не се затваря, оттук-нататък вниманието трябва да е насочено към спазване на мерките в училище. Денков направи призив към родители и директори – да се следят децата, ако се види малък симптом, че нещо не е наред, да се вземе детето, за да не пламне цялата паралелка.

Много интересни данни от вчера даде министърът: Тествани учители, ученици и се оказало, че най-висок процент от карантинирани учители има в Търговище, защото по-миналата седмица градът бил в тъмночервена област.

Денков отново отправи призив към всички извън училищата – спазвайте мерките, пазете си. Статистиката е печална, над 100 учители починаха миналата година, затова не се говори достатъчно, трябва да се спазват мерките, загубиха живота си и деца.

Той отправи упрек към политическите лидери и други политици, които злоупотребяват с темата за коронавируса и ако се казва едно, те отричат и така създават различни мнения.

Положението в училищата още не е тревожно, категоричен е Николай Денков. Осигурени са условията 20 000 учители да се тестват, както и ученици. Денков каза, че в университетите е дадено място за повече гъвкавост.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!