От ВМЗ-Сопот обявиха в позиция до медиите, че очакват рекорден приход през 2022 г. С позиция от дружеството за специална продукция в понеделник – първият работен ден след като в петък бе сменено ръководството на дружеството, те опровергават мотивите на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева“, пише в позиция на Съвета на директорите на дружеството.

Така те отговарят на пресконференцията на вицепремиера Корнелия Нинова от миналия петък (3 юни), когато тя обяви, че сменя ръководството на „ВМЗ“ заради лоши финансови резултати.

Според досегашното ръководство на най-големия държавен оръжеен завод са казани поне 3 неистини, които фактите оборват.

Първото невярно твърдение е, че „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв.

„Фактите са следните – „ВМЗ“ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв. Да бъде избегната загубата през тази много тежка за бизнеса година е станало възможно и благодарение на работата на същия съвет на Директорите, който е ръководил предприятието през последните два месеца на 2021. Тези данни са публични и лесно проверими“, посочват от досегашната управа на дружеството

По техни данни за първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева. Само от авансите по тях са разплатени стари задължения на „ВМЗ“ за над 30 млн. лв., които предходни ръководства са отлагали. Към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, а по сметките му има достатъчно средства за обезпечаване на дейността и изпълнение на така необходимата програма за модернизация. Плащанията до края на годината ще бъдат в пъти повече.

„Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания /собственик на ВМЗ/ и буди недоумение защо са предоставили грешна информация на ръководството на икономическото министерство“, пише в становището от отбранителното дружество.

Те цитират думите на вицепремиера Нинова, че въпреки неколкократните писма, които ръководството на „Държавната консолидационна компания“ изпраща до „ВМЗ“, ръководството отказва да плати дивидент за 2021 г., както е решил МС „Това категорично не отговаря на истината. Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на директорите на ДКК (Държавната консолидационна компания – б.р.), а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод.

Те посочват, че още на 20 април 2022 г. Годишния финансов отчет на „ВМЗ“ е изпратен за одобрение на ДКК. От тогава до този момент становище не е дадено, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет, тъй като по закон Принципалът (в лицето на ДКК) дава санкцията за това.

От дружеството оспорват икономическия вицепремиер Нинова и за това, че „ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала – ДКК, и моя – като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ.“.

Според „ВМЗ“ решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на „ВМЗ“, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г. Тогава „Корнелия Нинова е била народен представител и най-вероятно от справките на парламента може да се проследи как и дали е гласувала за това решение. Нещо повече, за изпълнението на това решение е натоварена Агенция за публичните предприятия и контрол, а не ръководството на „ВМЗ“. „Никога настоящият Съвет на директорите не само не е вземал подобни решения, но и дори не е разглеждал подобни въпроси“, категорични са от дружеството.

Съветът на директорите изразява съжалението си, че вицепремиерът Нинова е заблудена и въвлечена в подобна интрига, като е много далеч от истинските факти и реалното състояние на дружеството.

От ръководството изтъкват дългогодишния си опит и че няма да допуснат да бъдат дискредитирани по подобен начин, заради кадровата политика на сегашното ръководство на ДКК.

Те изразяват и тревога, че в момент, в който са възложени рекорден по обем договори на държавния завод се сменя ръководството и това може да блокира неговата дейност като застрашат бъдещето на едно структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници. „Ще направим всичко по силите си да защитим името си и бъдещето на „ВМЗ“, защото най-важни са работещите в него“, подчертават от Съвета на директорите.

Изпълнителните съвети на КНСБ и КТ „Подкрепа“ във ВМЗ-Сопот са се събрали, за да решат как да реагират на броженията на работниците в предприятието.

В Сопот и Карлово, откъдето са повечето служители на ВМЗ, през почивните дни напрежението ескалира след обявените промени в състава на ръководството.

Междувременно синдикалните организации във ВМЗ – Сопот обсъждат дали да протестират заради смяната на борда.

Сред новите назначения на Държавната консолидационна компания във Вазовските машиностроителни заводи са доскорошният управител на София област Иван Иванов, Мариан Йовчев – дългогодишен служител и директор на „ТЕРЕМ“, както и Камен Шаралиев, който е оглавявал звеното на индустриално оборудване във ВМЗ.

Предишната смяната на ръководството беше само преди няколко месеца.

В коментар за БНР Димитър Атанасов – председател на изпълнителния съвет на „Подкрепа“ в дружеството заяви, че сега начело на предприятието се поставят хора, за които то е непозната територия, визирайки бившия зам.-военен министър Иванов и бившия шеф на военноремонтния холдинг Йовчев.

Той изтъкна и некоординираната с ДКК продажба на имоти на ВМЗ, сред които почивна база в Старосел и хотел в Сопот, както и лошите финансови резултати за първите месеци на годината.

Работниците в завода подозират, че някой е подвел министъра на икономиката Нинова или има нещо друго. „Дойде, снима се с хората, обеща увеличение – драстично, на доходите. В един момент нищо не се случи. Не знам как я докараха тази загуба – това не е на синдикатите работа. Не е наред цялата картинка“, каза Димитър Атанасов.

Коментари