От синдикат „Образование“ питат Кацаров за зеления сертификат в училищата

От синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа“ питат служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за стратегическия му план за образователната система. Питат го за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици.

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат. Невъзможно е организиране на хибриден учебен процес при липса на учители.

Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка, се казва в обръщението от синдикат „Образование“.

От браншовата организация препоръчват на министъра да подобри комуникацията си с образователните експерти. „Нека диалогът, а не политическия диктат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди“, пише председателят на синдикат „Образование“ като напомня, че са в готовност дори за стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация.

От Синдиката поставят някои въпроси на здравния министър:

  • Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?
  • Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12 годишна или след 18 годишна възраст?
  • Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?
  • Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?
  • Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?
  • Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?
  • Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?
  • Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?
  • Учители, боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

От синдиката изтъкват, че неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение. Ночакваното въвеждане на този документ ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!