понеделник, юли 15, 2024

От САЩ пратили секретни данни за съдия Андон Миталов на ВСС

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са получили през март 2020 г. писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ за съдия Андон Миталов. Това заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за „Свободна Европа“.

На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция.

Информацията от САЩ е предоставена на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов, както и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Към момента доказателства в тази посока обаче не са огласявани публично. От ВСС поискаха от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов, но все още не е известно какво е събрано по случая.

Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, когато във ВСС все още нямаше никакви допълнителни данни в подкрепа на изявлението на Държавния департамент за „корупционното поведение“ на Миталов. Такова бе поискано от правосъдния министър Данаил Кирилов

Според Магдалинчев липсата на повече информация към момента на образуването на производството не представлява проблем, тъй като е съвпаднало със законодателна промяна, даваща право на дисциплинарния състав във ВСС сам да събира доказателства по случая

Съдебните кадровици приеха, че допълнително могат да се събират доказателства във връзка с дейността на съдията от Специализирания наказателен съд.

„Ако не бяхме взели отношение по въпроса, щеше да има укори от различно естество“, каза Магдалинчев.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г., като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин.

Именно това съдийско решение бе коментирано от правосъдния министър Данаил Кирилов като повод, за да твърди, че съдията е допуснал „нарушения на материалния и процесуалния закон“, с които е нанесъл „неблагоприятен резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава„.

Припомняме, след като на 5 февруари съдията от спецсъда стана първият със санкция от САЩ, главният прокурор Иван Гешев прехвърли отговорността за съдия Милатов на председателя на ВКС Лозан Панов.

По случая бе разпоредена и проверка от предишния главен прокурор Сотир Цацаров проверка. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!