неделя, май 26, 2024

От разследване срещу шефа на ВВС прокуратурата вади данни за престъпление на Радев

В разследване срещу командира на ВВС генерал Цанко Стойков прокуратурата е попаднала на данни за извършено евентуално престъпление от страна на държавния глава Румен Радев.

Това става ясно от разпространено от прокуратурата прессъобщение заедно с доказателствен материал – звукови файлове от експлоатирани от ДАНС СРС-та. Те се публикуват след разрешение на наблюдаващия прокурор.

На 22 януари наблюдаващите прокурори са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност по наказателно производство спрямо командира на ВВС.

„При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, посочват от прокуратурата.

Телефонните разговори са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р, посочват от прокуратурата. Според наблюдаващите прокурори може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

Наказателното производство е спряно на 23 януари, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет. Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Припомняме, вчера главният прокурор Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване обхвата на имунитета на държавния глава. КС образува дело по искането.Днес главният прокурор заяви, че прокуратурата разполага с данни за извършено престъпление.

Въпросът бе повдигнат и по време на отчета на президента, като Румен Радев заяви, че няма никаква идея за какво се отнася питането на главния прокурор Иван Гешев, но е убеден, че не е вършил нищо нередно.

Прокуратурата на Република България прави публично и постановлението за спиране на наказателното производство със заличена информация, която няма отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!