неделя, май 26, 2024

От МЗ дадоха документи за натиск от бивш зам.-министър върху шеф на държавно дружество

От Здравното министерство предоставиха на Антикорупционната комисия (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество – КПКОНПИ) документи по сигнал за оказан натиск от страна на бивш зам.-министър Жени Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“. Информацията е на МЗ.

Според бившия директор на държавното дружество „Бул Био“ през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро. Към момента, в който е поискано това действие дружеството е имало сключен договор с друго адвокатско дружество за сумата от 40 хил. лв.

Сигнал за оказания натиск е подаден в Антикорупционната комисия. Председателят на комисията (бившият главен прокурор Сотир Цацаров – б.р.) е изискал от МЗ оригинали на документите по случая, като последните му бяха предоставени. Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

Припомняме, че Инспекторатът на Министерството на здравеопазването извърши проверка и за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г.

Беше установено, че документите са подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ. Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри.

Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения. Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма. Всички тези действия на тогавашното ръководство на МЗ, както и издаването на фактури и извършването на авансови плащания, са се случвали в рамките на 1-2 дни.

Докладът от тази проверка е изпратен до Прокуратурата на Р България и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване.

Отделно от това, информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!