вторник, юли 16, 2024

От БЗНС са притеснени от рязкото влошаване на отношенията ни със Северна Македония

От БЗНС са притеснени от рязкото влошаване на отношенията между Република България и Република Северна Македония, пише в позиция на партията.

Ако тази тенденция продължи и кулминира в налагането на вето от страна на България на започването на преговори за присъединяване на РС Македония към ЕС, това ще нанесе непоправими щети на двете държави и на техните народи, пишат от БЗНС.

Те припомнят, че на 5 октомври Българският културен клуб в Скопие излезе със свой Меморандум за решение на историческия спор в духа и буквата на „илинденския“ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. 

Присъединяваме се с цялото си сърце и душа към призива двете правителства да изготвят предложените в Меморандума „времева рамка“ и „пътна карта“ за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси“, пишат от

България и Северна Македония са вече съюзници в НАТО и е от общ интерес Северна Македония час по-скоро да стане член на ЕС. Колкото до историческите спорове, то те, както предлага Българският културен клуб в Скопие, трябва да бъдат решени на базата на „духа и буквата“ на Договора от 1 август 2017 г., смятат от земеделската формация.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!