Оставката на Деница Сачева искат работници, неполучили помощ заради пандемията

поискаха представители на неработещи бизнеси заради противоепидемичните мерки дейности, съобщи БНР.

Протестиращите не са получили подкрепа от държавата. Демонстрантите са подкрепени от движението „Изправи се.БГ“, чийто лидер е бившият национален омбудсман Мая Манолова.

Недоволните са собственици и работещи в заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори. Те поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, както и на Сачева.

За да се включат в демонстрацията в София са пристигнали и хора от други градове. Причината да са в София на протест е, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях. Става дума за обещаната от социалното министерство помощ от 24 лв. на ден. Другите мерки, прокламирани от правителството и недостигнали до протестиращите са помощта за самоосигуряващите се и за собствениците на фирми.

Има случаи на хора, получили парите си, които трябва да ги връщат обратно заради това, че фирмата им е включена в списъците погрешка.

Според данни на Агенцията по заетостта до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си. Информацията е на Манолова.

Не са получили помощ собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас. По думите им парите е трябвало да бъде изплатени още до края на 2020 година.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!