вторник, юли 16, 2024

Осем глоби получи председателят на комисия за технически прегледи в Монтана

Осем глоби за 12 000 лева получи председателят на комисия за технически прегледи в Монтана, съобщи „24 часа“.

При извършване на периодични преглед за техническата изправност на различни автомобили, той е въвеждал некоректно в протоколите категорията на превозните средства като АВ1 вместо действителната М1 и N1.

От направената справка е било установено, че преминалите технически преглед МПС имат задължения за плащане на местни данъци и такси. В информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ се съдържа информация за платените данъци на превозните средства и в случаи на неплатени данъци системата не допуска извършване на преглед.

При въвеждане на грешни данни на автомобилите обаче системата изписва, че има „неактуални данни“ и разрешава продължаването на прегледа, обясниха експерти.

В конкретните случаи неправилно отразената категорията на МПС е довело до възможността да се извършат прегледи, въпреки че реално за тези автомобили са се дължали местни данъци. Затова експертите на „Автомобилна администрация“ съставили Актове за установяване на административно нарушение и ги връчили на него.

Началникът на „Автомобилна администрация“ – Монтана издал наказателни постановления за глоби от по 15000 лева всяка, които жалбоподателят е атакувал пред съда. Като се запозна с всички документи, Районен съд – Берковица прецени, че председателят на комисията за технически прегледи А. Д. е манипулирал системата с грешни данни, които са му позволили да продължи и извърши прегледите, а собствениците на МПС да не платят дължимите данъци. Поради което съдът потвърди наказателните постановления на обща стойност 12 000 лева.

Решенията подлежат на обжалване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!