неделя, май 26, 2024

Опазете домашните си любимци от празничния стрес

От организация „Четири лапи“ съветват как да предпазим домашните си любимци от стреса, който причиняват пиратките и фойерверките. 

В дните между Коледа и Нова година се очаква пик на изгубените домашни любимци заради стреса, който предизвикват фойерверките и пиратките алармират от „Четири лапи“.

„Според проучвания, всяко второ куче изпада в панически страх при гърмежите, съпътстващи празничните дни преди и след Нова година. Когато животното е навън, рискът да се отскубне от повода и да избяга не трябва да бъде подценяван,“ обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи“.

По думите й паническите пристъпи се характеризират с учестено дишане и загуба на ориентация. Инстинктивно животното търси най-близкото място, в което да намери сигурност и да се скрие. Не са рядкост и случаите, при които загубило ориентация куче излиза на пътното платно и става жертва на инцидент.

По тази причина експертите на „Четири лапи“ съветват по време на празниците собствениците да извеждат своите кучета на кратки разходки на познати места, в светлата част на деня и само на повод. Оборудването на домашния любимец с проследяващо устройство и светеща каишка е добра защита срещу изгубване, а идентифицирането с микрочип, освен че е задължително по закон, е и най-добрият начин да бъде открит собственикът на изгубено четириного.

От „Четири лапи“ също така споделят и някои прости стъпки, които собствениците на изгубили се кучета е добре да предприемат.

В случай на паника при домашния любимец се случва той да побегне към дома си или да се скрие в най-близката гъста растителност. Затова според експерти при такива случаи е добре още в самото начало търсенето му да се включат повече хора, като един да остане на мястото, където за последен път е видян четириногият любимец, а останалите постепенно да разширяват кръга на търсене.

Добре е в самото начало да бъдат пуснати снимки на изгубеното животно в социалните медии и специализираните сайтове с обяви, като също така се следят и публикациите за намерени животни,“ съветва д-р Иванова.

Ако в рамките на няколко часа домашният любимец не бъде открит трябва да се разлепят обяви със снимка в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт, както и да бъде потърсена информация от най-близките приюти.

Лекарите на „Четири лапи“ съветват да се затворят плътно прозорците и да се спуснат завеси, за да се намали шума и ярката светлина.

Те обясняват, че нивото на стрес на животното може да се понижи, ако се пусне успокояваща музика. 

От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното. Не бива да бъдат забравяни и отглежданите навън кучета и котки, като съветът на специалистите е да им се осигури защитен от шума подслон, в който животните да се чувстват сигурни.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!