неделя, май 26, 2024

Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-високи цени

Категорично „Топлофикациите“ нямат никакво основание да искат по-високи цени. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.

„Топлофикациите“ предлагат едно драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и Ковачева недоумява защо го правят, при положение, че увеличенията достигат до 71% във Велико Търново. Абсолютно немотивирано е подобно увеличение на цените, което не кореспондира с повишеното качество. Подобно увеличение, когато хората имат финансови затруднения, искането за по-високите цени не е нито обосновано, нито морално, посочи Ковачева.

„Неудачно е да се променя цената и на топлинната енергия веднъж в годината“, категорична бе тя.

По думите й няма връзка между повишено качество за повишената цена. Ковачева не вижда какви основания биха могли да имат „Топлофикациите“, за да вдигат цената на топлинната енергия. За да се иска подобно увеличение, наистина нещо драстично трябва да се е случило. За мен това е един опит за злоупотреба с доброто отношение на КЕВР, а КЕВР трябва да застане на позиция и да защити гражданите, настоя Ковачева.

Хората продължават да се оплакват на омбудсмана, че не разбират изравнителните си сметки. Тя се надява, че Топлофикация е оправила фактурите, за да бъдат разбираеми за хората.

По отношение на паспортизацията на сградите, Ковачева отбеляза, че законът не предвижда паспортизация за старите сгради. Паспортизация трябва да има за новите сгради и за сградите в сериозна реконструкция, обясни Ковачева. Според нея не трябва да се допуска до натоварване на собствениците на имотите.

Ковачева настоя концепцията за паспортизация да бъде преосмислена.

Във връзка с продължителната изолация на децата от училище заради пандемията, Ковачева заяви, че пандемията и продължителното дистанционно обучение довели до трудности при адаптация при връщането в училище. В институцията на омбудсмана има десетки жалби от родители, които са обезпокоени от тревожността на децата им, от стреса и адаптацията в училище.

„Този дълъг ежедневен престой пред компютрите и телефоните, на практика влияе негативно върху психиката, развитието на мозъка и зрението на децата“, предупреди Диана Ковачева.

Според нея с изолацията и затварянето в домовете децата имат проблем да се върнат към нормалния си живот. Ковачева се надява лятото да бъде използвано по един по-добър начин, за да може децата да се върнат към нормалното общуване.

Два пъти се повишили жалбите при омбудсмана и за достъпа до здравеопазване.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!