понеделник, юли 22, 2024

Окончателно отстраниха съдия Румяна Ченалова

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди дисциплинарното уволнение на съдия Румяна Ченалова, съобщиха от ВАС.

Така ВАС потвърди решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет (ВСС), по т.5 от протокол №57 от 19 ноември 2015 г.

Административно дело № 14390 от 2019 г. беше образувано по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението по административно дело № 11359/2018 г. на тричленен състав на ВАС.

Върховните съдии са съгласни, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.

Те смятат, че е правилна преценката на първоинстанционният съд, който се съобразил с тежестта на вината. „Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова“, мотивират се магистратите за дисциплинарното уволнение.

От тричленния състав на ВАС се мотивираха и заради „накърнения престиж на съдебната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към деянието“.

Припомняме, причината съдия Ченалова да бъде отстранена от съдебната система, бе делото „Белведере“. След интервю на бившия френски посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан за „гнили ябълки“ в съдебната система, ВСС се самосезира.

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записи, станали известни като „Яневагейт“. Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на неправомерни разрешения за СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

На записите под кодовото име „Червеи“ бяха предоставени интересни разсъждения за съдебната система. За аферата „Червей“ първи обяви ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването. Според него над 300 дни ДАНС, МВР и ДАТО са подслушвали протестърите.

По-късно от ВКП заявиха, че не били слушани протестиращите граждани срещу кабинета „Орешарски“, а цяла система в МВР.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и спрямо нея бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата ѝ в Търговското отделение на СГС.

Ченалова е била съдия по редица известни дела – от аферата „Сапард“ до убийството пред дискотека „Соло“ в София, мегаделото „Октопод“ срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!