Околийски иска мощен спринт с ваксинацията до септември, иначе – нова вълна

Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна. Това заяви за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България. Думите му са във връзка с темповете на ваксинация.

Той посочи, че до момента ваксинираните с две дози са едва 759 000 души, или около 10% от населението. Сред здравните работници имунизираните са около 20%.

Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им, анализира той ниския процент.

По думи на Околийски антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото „имат много кресливи гласове“. Всъщност обаче били малка група.

Относно стартирането на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности той заяви, че няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи.

Околийски посочи, че досега Министерството на здравеопазването не се е съобразявало с препоръките на СЗО, включително да въвлече религиозни лидери на общността.

Според него липсата на национална ваксинационна кампания е „изключително тревожен факт“.

По думи на Околийски може да се говори за дългосрочна защита от ваксината.

Той подчерта, че липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност у нас по време на пандемията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!