понеделник, юли 22, 2024

Образованието на имамите по стандарт обсъдиха президент и главен мюфтия

Обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми. Това са обсъдили президента Румен Радев и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по време на тяхната среща в сградата на президентската администрация.

Изплащането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото, е общата позиция на Румен Радев и Мустафа Хаджи.

Според главния мюфтия заплатите на имамите не са голяма сума за една държава, но са с огромно духовно и социално значение.

Традиционно президентът е домакин на благотворителната вечеря ифтар, с която започват религиозните пости за мюсюлманите – свещеният месец Рамазан преди отбелязване на Рамазан Байрам. През 2020 г. вечерята ифтар бе отменена заради въведените епидемиологични мерки и бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

През 2018 година бяха приети изменения в Закона за вероизповеданията, с който се предложи нов модел на финансиране, по модела на политическите партии, с държавна субсидия до 15 млн. лв. за вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от едно на сто от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване.

Държавната субсидия трябва да се използва за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др.

Припомняме, през юни 2017 г. стана ясно, че 600 имами в България не бяха получавали заплати от два месеца. Тогава официалните дарения от Турция за дейността на имамите в България бяха около 2 млн. лева. Няма официалнии данни за финансиране и обучение от Саудитска Арабия.

Част от българските мюсюлмански водачи получават финансиране от Турската държава – Комисията по вероизповеданията – Дианет.

В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората, каза президентът Румен Радев по време на срещата.

В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората, подчерта главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят – с политика, с религия, с медицина

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!