Обмислят спиране на плановите операции и прием в болници в цялата страна

Регионалните здравни инспекции наблюдават засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. Очаква се в следващите седмици по-активно включване в процеса и на личните лекари. Това стана ясно на днешната среща на здравните власти с директорите на РЗИ в страната.

На срещата бяха обсъдени актуалната епидемична обстановка по общини и области, ходът на ваксинационния процес в страната, заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение, контролът по спазването на противоепидемичните мерки, както и наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове.

Проверките относно спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

От здравните инспекции отчетоха и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от здравното министерство, за които е определена пределна цена от 10 лв. От ведомството заявиха, че следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде до сряда, 3 ноември.

Като основен проблем повечето директори на РЗИ посочиха изчерпване на капацитета на болниците за интензивно лечение. Те предложиха спиране на плановите дейности и операции в страната като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с коронавирус.

Здравният министър заяви, че картината в страната е хомогенна. Той посочи, че здравната система е под натиск и за да бъде облекчена, се обмисля временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво.

Кацаров припомни, че на този етап към мярката са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирус.

Нито една здравна инспекция не докладва за недостиг на ваксини срещу COVID-19, за липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област, включително и за недостиг на ремдесивир.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!