Обясняват на местните власти ползите от 5G

Европа планира над 2 млрд. евро, за да лови по-добър WiFi и 5G. Това обяви заместник-министърът на транспорта Андреана Атанасова по време на видеоконференция с представители на общините. Основната цел на онлайн конференцията бе да се запознаят представителите на местните власти с ползите от 5G технологиите, да се развенчаят митовете за вредните излъчвания, които те причиняват и да бъдат информирани за предстоящите възможности за получаване на европейско финансиране.

Припомняме, че Балчик стана първият град у нас, който забрани изграждането 5G мрежата. След това отказаха Мездра и Ямбол. Темата за 5G става все по-актуална с навлизането на мрежите от ново поколение. В България имаше и национална подписка против въвеждането им в страната.

В събитието се включиха над 70 представители на общините. Заместник-министър Атанасова припомни, че петото поколение технологии осигурява до 100 пъти по-висока скорост спрямо съществуващата в момента, над 99 % надеждност на връзката, 100% покритие, 90% намаление на използваната електроенергия и значително по-дълъг живот на батериите на крайните устройства.

По думите на Атанасова ще се инвестира в местните двигатели на социално-икономическото развитие (публична администрация, училища, университети, библиотеки, болници и медицински центрове, учебни, изследователски и транспортни центрове, цифрови предприятия и др.), които са същинските създатели и доставчици на услуги от общ интерес. Технологията има разнообразни приложения: интелигентно управление на трафика, е-образование, е-здравеопазването, интелигентни градове, интелигентно фермерство, наблюдение на чистота на въздуха, автономни автомобили, управление на дома и спестяване на битовите ресурси и много други, подчерта тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!