вторник, юли 16, 2024

НСЧБ: Болниците да получат еднократно от по 1500 лева на всяко разкрито легло

Болниците да получат еднократно целево финансиране от по 1500 лева на всяко разкрито легло. Това поискаха от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) в писмо до управляващите.

Общо четири са исканията от болничната асоциация. Останалите са:

Да се повишат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като съответно се преизчислят и общите болнични бюджети.

НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки хоспитализиран.

Да се удължи срокът на действие на механизма, предвиден в чл. 369, ал. 8 от НРД 2020 до края на месец ноември.

Причина за това искане е, че докато лечебните заведения бяха на първа линия за борба с коронавируса, те не получиха необходимата финансова подкрепа.

Изплатените субсидии като компенсация за неблагоприятни условия на работа през последните три месеца са 17% от дейността на болниците. Те покриват не повече от 30% от разходите за заплати, пише председателят на сдружението Красимир Грудев. Той прави сравнение, че търговските дружества извън здравната система, които спряха работа, имаха безвъзмездна помощ от 60% за разходите за заплати.

В същото време за първите 6 месеца на 2020 г. Здравната каса е изплатила на болниците със 135 милиона лева по-малко от планираните в бюджета ѝ.

„Ние трупаме финансови загуби, а предвидените от Народното събрание пари за дейността ни стоят неразходвани в бюджета на договорния ни партньор, пишат от НСЧБ.

Болниците правят средно с 15.8% извънредни финансови разходи за предпазни средства и дезинфектанти, допълнително оборудване и консумативи за последните три месеца.

За последните 10 години поскъпването на медикаменти, медицински консумативи и изделия е между 40% и 70%, изтъкват от сдружението и дават пример, че за последните 10 години разходите за заплати са нараснали над два пъти.

И в цялата тази неблагоприятна за работа ситуация ние като мениджъри и нашите служители самоотвержено се борихме и продължаваме да работим за опазване здравето и живота на гражданите на Република България, пишат от сдружението на частните болници.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!