НПО-та против популисткото бавене на Закона за социалните услуги

Национално представителните организации на и за хора с увреждания изразяват тревогата си за обществения дебат във връзка със Закона за социалните услуги.

Според тях в обществото се нагнетява и напрежение по отношение на закон и се изопачава смисъла му.

Извеждането на преден план в дебата на темата за правоотношенията деца- родители, ясно доказва липсата на експертиза в критиците на закона и подчертава неяснотата на техните тези. Отношенията между членовете на семейството приоритетно се регулират от специалните нормативни актове: Закон за закрила на детето и Семеен кодекс, пишат в позицията си НПО-тата.

Те отбелязват, че критиците на закона умишлено неглижират ролята на общините, като основен двигател в организирането, предоставянето и контрола на социалните услуги.

Тезата, че дейността на неправителствените, организации се легитимира чрез Закона за социалните услуги е невярна и свидетелства за потресаваща некомпетентност, категорични са организациите.

По думите им законът за социалните услуги има много достойнства, които хората с увреждания няма да допуснат да станат жертва на популизма, неясните политически цели и некомпетентност.

НПО-тата посочват, че националната карта на социалните услуги ще даде възможност за регулиране и планиране на развитието на сектора и ще гарантира неговата устойчивост и обхватност.

Те подчертават, че за първи път социалните услуги ще бъдат гарантирани и финансирани от държавата. За първи път се уреждала и заместващата грижа.

Затова неправителствените организации изтъкват, че отлагане на закона е съществена грешка. По думите им това забавяло изготвянето на пакет от нормативни актове.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!