Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Пореден протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница. Недоволните се събраха пред Министерския съвет.

Причината за тяхното недоволство е проведена вчера среща в Регионалното министерство, със страните участващи в изпълнението на проекта.

Припомняме, на нея бе решено – инвеститорът в лицето на Министерството на здравеопазването да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства на конкретните инвестиционни намерения.

Според протестиращите това е опит предвиденият за събаряне 40-годишен строеж да стане законен.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница „Лозенец“ (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в „браншов канибализъм“.

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза „За Доброто“, майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!