неделя, май 26, 2024

Нямало увеличаване на цената на плодовете и зеленчуците заради пробите за пестициди

Манипулативно е твърдението, че цената на пробата за пестици би довела до поскъпване на плодовете и зеленчуците. Не е коректно да се изнасят подвеждаща информация, че една лабораторна проба за пестициди в размер на 420 лв., взета от пратка с тонове продукция, ще повлияе на цената.

Това заявяват от БАБХ в своя позиция до медиите. 

Резултатите от пробите излизат от 24 до 72 часа, като времетраенето се определя единствено и само от заявката на търговеца, поясняват от агенцията. 

По думите им контролът, който БАБХ извършва върху плодовете и зеленчуците за прясна консумация, предназначени за българския пазар, цели единствено да гарантират безопасността и качеството на продукцията, която потребителите слагат на трапезата си.

Те поясняват, че в обхвата на контрола се вземат проби от сезонни плодове и зеленчуци. На контрол за остатъчни вещества от пестициди подлежат стоките, произведени в страни от ЕС и предназначени за българския пазар, продукцията, внос от трети страни, както и произведената в България.

От БАБХ заявяват, че през месеците април и май не са били допуснати до пазара над 200 т стоки, внос от трети страни, с повишени количества на остатъци от пестициди, доказани с лабораторно изследване.

Предоставена е възможност за анализ на пробите във всички акредитирани лаборатории за изследване за пестициди на територията на страната. Целта е да се постигне разпределение, което ще ускори излизането на резултатите и достигането им до бизнес операторите в по-кратки срокове. Стоките, предназначени за пазара, както и тези за преработвателните предприятия, придружени от протокол за анализ за съдържание на остатъчни вещества от пестициди, издаден от акредитирана и одобрена за официален контрол лаборатория в ЕС, не подлежат на пробовземане на територията на България, допълват още от БАБХ в позицията си.

Повече от половината пратки с плодове и зеленчуци, влизащи в страната, били придружени от протокол за анализ, показва провежданият контрол до момента.

От БАБХ отбелязват, че е съобразено, че някои стоки са бързо развалящи се и няма възможност да изчакват излизането на резултатите. Тези стоки биват пломбирани на граничния пункт и се освобождават за отпътуване към крайната точка. Транспортните средства, които не са снабдени с устройства за пломбиране изчакват резултата от пробите на ГКПП.

БАБХ ще продължи да осъществява контрол на продуктите и стоките предназначени за българския потребител.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!