Няма опасност за водата на столичани, уверява Караниколов

Кризата в Перник отвори очите на всички. Обществото е вече изключително негативно настроено и затова властта не би си позволила да шикалкави. Това мнение изказа в студиото на Нова телевизия министър Емил Караниколов по повод съмнения, че решението да се снабди Перник с вода от „Белмекен“ реално е взимане на вода за софиянци.

Емил Караниколов увери, че няма такова нещо, въпреки че заяви и че не приема изказвания като „взимаме водата на някого“, тъй като водата е национално богатство.

Министърът обясни, че трябва да се даде време язовир „Студена“ да си възвърне силите. В момента в язовира има вода за около 33 дни преди да се навлезе в т.нар. мъртва зона. Трябва да се спре ползването на вода от язовира, за да може и да се почисти т.нар. гъба, земната маса на дъното на язовира.

Караниколов заяви, че вярва в природата и това, че тя ще си свърши работата и ще напълно язовир „Студена“. Проблем ще бъде ако има сериозно застудяване и наличният обем в язовир „Студена“ замръзни.

По отношение на решението, което бе прието в Министерски съвет за изграждане на байпас за снабдяване на Перник с вода от „Белмекен“, Караниколов обясни, че се взима един от притоците, които се вливат в „Белмекен“. По думите му реално това се прави всяка година и водата на столичани по никакъв начин не се засяга. Ще има монтиран разходомер и така ще се знае точно колко вода отида към Перник. Язовир „Бели Искър“ разполага с около 9 милиона кубика, като притокът е по-голям от оттока.

В момента София харчи около 180 милиона кубика на месец или между 400 и 500 хиляди кубика на денонощие. За Перник се гарантират 700 хиляди кубика на месец, обяви Караниколов и постави акцент върху разликата в количествата. Индустрията в Перник няма да ползва от тази вода и Караниколов бе категоричен, че законът по никакъв начин не позволява отклоняване на вода, която е за питейни и битови нужди. Законът е ясен, няма такъв ход, отсече министърът. На промишлеността е предложен варианта за ползва вода от язовир „Пчелина“, който е стар и се е използвал. Там е нужно да се изградят 800 метра тръби и трябва да се направи ремонт на съществуващ канал, както и да се сложи разходомер, който незнайно защо е бил премахнат.

Сега си говорим за безводие, но няма да се учудя да си говорим пролетта или другата година за наводнения, предупреди Емил Караниколов. Язовирите в страната се държат на 60% и са като цяло компрометирани. Той обясни това с неподдържаната инфраструктура, но и с безхаберие на управниците в годините след изглаждането. Много ВиК дружества са в тежко състояние и няма интерес към концесиониране. София и Русе са дружествата, които са в добро състояние и това е благодарение на добрия концесионер.

На въпрос дали се страхува след ареста на министър Нено Димов и обвинението срещу него, Емил Караниколов заяви: „Какво означава да ни е страх, работим, спазваме законите и си носим отговорностите.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!