Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК, увери Росица Матева

Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК, включително и на подвижните комисии. ЦИК държи това да бъде известно на всички. Това каза пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК.

Те призовават здравния министър, ако предвижда въвеждане на някакви допълнителни мерки, те да бъдат обсъдени предварително с членовете на ЦИК.

Утвърдени са предписанията на Стойчо Кацаров и на главния държавен здравен инспектор и ЦИК вече е взела решение как ще бъдат прилагани тези указания в изборния процес.

„Ще трябва да се проветряват помещенията, да се дезинфекцират членовете на СИК и избирателите. Дали сме препоръки до всички кметове на общини да бъдат осигурени ръкавици за избирателите“, допълни Матева.

Росица Матева подчерта, че софтуерът за изборите на 14 ноември се модифицира от специалисти на „Сиела Норма“, а специалисти на ЦИК не работят с него. От ЦИК се надяват стандартизацията да приключи още днес – „софтуерът е удостоверен заедно с машините и да започне инсталирането му в устройствата – първо на машините, които ще заминат за гласуване в чужбина“, уточни говорителят на ЦИК.

Припомняме, Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за броенето на разписките от машините.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!