ДПС Корнелия Нинова

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира вчера вечерта настоящето положение в страната в предаването „Панорама“ по БНТ, фокусирайки се на нуждата от промяна, защото бедността, неравенствата, битовата престъпност и срива на икономиката са единствените стабилни неща в България по нейните думи.

„ГЕРБ управляват в последните 10 години и не могат постоянно да се оправдават с миналото“, допълни Нинова. „От половин година имаме „Визия за България“. Къде са ви програмите, господа, за да седнем да говорим?“, обърна се тя към гостите в студиото – Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

Корнелия Нинова попита, ако правителството, според ДПС, е вредно за България, защо го спасяват няколко пъти. Тя посочи, че правителството е било спасено от ДПС, включително в нощта на приемането на Изборния кодекс. „Чухме от г-н Цветанов, че или им давате кворум, или си отиват и правителство, и парламентът“, обърна се Нинова към Карадайъ, предаде Епицентър.

По отношение на срещата с кметовете във Видинско и заплахите към тях да не се срещат с нея, Нинова заяви, че в социалните мрежи може да се види видео от цялата среща, в която кметове на БСП, независими и на ГЕРБ, публично и пред телевизията казват: „Нас ни притискаха да не идваме на срещите“.

Нинова опроверга Цветан Цветанов и заяви, че позицията на БСП за Венецуела е за ненамеса. „Позицията на БСП е същата като на ООН, а тя е ненамеса във вътрешните работи“, каза още лидерът на БСП.

„Подходът на БСП е принципен, не силов – предсрочните избори не могат да бъдат цел, а средство за смяна на управлението и промяна“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ цел може да бъде смяна на управлението и промяната. „Това е цел. Да промениш системите. Да промениш за по-добър живот. Ние ясно сме заявили своята позиция. Казали сме преди четири или пет месеца, да искаме предсрочни избори“, каза още Нинова.

„Много се говори тези дни, защо БСП е напуснала парламента. Много неверни неща се твърдят. Напуснахме по три причини. В онази нощ, когато се гласува кодексът, управляващото мнозинство грубо наруши законите на България. Например – наруши действащия закон да има машинно гласуване във всички секции или наруши закона, който изисква да бъде сменена ЦИК. На второ място, грубо посегна на граждански права, например правото с преференция да разместваш листите. Още по-важно правото по съдебен ред да искаш да обжалваш решение на някоя от избирателните комисии. Това е сериозно нарушение. Третото, заради което сме напуснали е, че това стана не в диалог с партиите. Диалог, ако има, той се води в комисиите“, каза Нинова и обърна внимание, че в нощта на приемане на Изборния кодекс, е имало див пазарлък в полунощ по стаите на парламентарните групи.

„Г-н Цветанов казва: „Ние поискахме по решение на ДПС да се махнат преференциите“. ДПС казва: „Искахме машинно гласуване“. Валери Симеонов казва: „Бях свидетел на сделки“. Това беше брилянтен образец на модела на Прехода и задкулисието“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова обяви, че БСП е получила оферти да участва в това.
„Разбира се, че ги отказах. От всички партии. Г-н Цветанов, казахте в ефир: „Разговарях с БСП“. Г-н Цветанов казва, че трябва да се чуват аргументите на другите – 16 часа аргументи от трибуната на опозицията. Това е нарушаване на закона, газите Конституция, газите закони. Никой не ни чу. Решиха си го, сега им наредиха, правят точно обратното“, допълни още лидерът на БСП.

Според нея големият въпрос не е за БСП, за ГЕРБ или за ДПС.
„Ние напускаме, защото искаме върховенство на закона независимо от партийните и тесните ни и лични интереси“, каза Нинова. Тя призова да се сложи край на това задкулисие. „Това са нашите позиции“.

„Направихме обръщение към граждански структури, извънпарламентарни партии, към всички с протегната ръка и днес вече проведохме първата среща. 11 организации досега са заявили съгласие. Ние всеки ден ще провеждаме такива срещи. Другата седмица ще имаме среща с европейските посланици“, допълни Нинова.

Попитана кога би се върнала БСП в пленарна зала, Нинова заяви, че това зависи от управляващите и дали ще възстановят върховенството на закона, правата на хората и дали ще се води прозрачна политика пред всички.

На въпрос за различията между позициите на БСП и ПЕС Нинова попита какво общо има Изборният кодекс и нарушаването на законите в страната с ПЕС и със Сергей Станишев.

„Ако на някой още не му е ясно в България – да, ние сме против Истанбулската конвенция. Няма да отстъпим от това, каквото и решение да вземат ПЕС или г-н Сергей Станишев“, изтъкна Нинова.

„Единственото, което искаме, е да има честни избори и всеки да гласува свободно. Не агитираме да се гласува за БСП, а да се гласува свободно. Затова и нашата крайна цел е да се възстанови върховенството на закона. Предсрочните избори не могат да бъдат цел, а средство за постигане на цел. Разбира се, предсрочните избори са задължителни, защото от ДПС са прави – държавата се срива. Такава е диагнозата на болестта. Но ние няма да подкрепим предложението на ДПС за съставяне на програмен кабинет, защото е абсолютно неприемливо за нас. Това отново е разпределяне на властта в ущърб на народа и тогава именно народът ще стане истинската опозиция“, коментира още Корнелия Нинова.

Коментари