съкратено съдебно следствие
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че дебатите за Изборния кодекс ще продължат да са ожесточени, защото той още не бил „натаманен“ по визия на управляващите. Това се правило според социалистическия лидер, за да могат да си осигурят служебна победа, като доказателство е отхвърленото 14-то поредното вето на президента Румен Радев.

Нинова пак посочи основните точки, за които БСП е против в правилата за провеждане на предстоящите избори и поради които депутатите на партията напуснаха Парламента.

Партията продължава да бойкотира работния процес на Народното събрание поради отлагането на машинното гласуване, начина на взимане на решенията в изборните секции, отмяната на възможността за касационна жалба във ВАС и отказа от изчистване на изборните списъци.

Целта на това по думите на Нинова е спечелване на служебна победа чрез сбъркани и подправени протоколи, носене на чували – всичко, което се виждали и досега, по думите на Нинова. Казваме че е възможно, а не че ще се случи, посочи лидерът на БСП и отговори на въпрос за конкретни примери: „Смятам, че фалшификации е имало във всички избори до момента.“

Депутатите на БСП няма да се върнат в парламента. Целта на този бойкот е да се защити върховенството на закона и да се открои истината за задкулисието и сделката ДПС – ГЕРБ. Корнелия Нинова вярва, че хората ще разберат целите им.

Съюзът ДПС – ГЕРБ съществува отдавна, заяви лидерът на социалистите и посочи като доказателство раздаването на пари на общините, промените в Изборния кодекс и начина, по който те са направени, признат и от самия Цветан Цветанов.

Говоря с факти, отсече Нинова и по темата за опрощаването на дълговете на вероизповеданията с промените в закона, които предстоят да се гласуват днес в пленарна зала. Нинова отрече категорично да е постигнато съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). „Говорихме за спиране на външното финансиране, но нито дума за опрощаване на задълженията“, посочи Нинова.

Социалистката отхвърли въпроси за това дали БСП не имитира шумно опозиционност. По думите й важно е да има принципно опозиционно поведение. Защо не опростим задълженията на общинските болници или на бедните хора, попита Нинова, а ще се опрощават задължения на мюсюлманското вероизповедание. В доклада за КСНС пише, че състоянието на здравеопазването и бедността също са проблем на националната сигурност, допълни лидерът на социалистите.

Лидерът на БСП открои и това, че на фона на предстоящите европейски избори, когато в Европа се говори за гарантирана минимална заплата, в България такава тема не присъства изобщо. Тя призова да започнем да говорим за истинско намаляване на различията в Европа, тъй като въпреки че постоянно се говори за икономически ръст, това продължава да не се усеща от хората в техните заплати и пенсии.

Корнелия Нинова отказа да говори за подреждането на листите на БСП както за евроизборите, така и за местните избори. За едните отпрати въпросите след седмица – две, а за вторите – август месец.

Коментари