Нинова: Ще видим ли премиера кметове станишев
Корнелия Нинова

Шефката на БСП Корнелия Нинова е пуснала заповед в определени области кандидатите за кметове и местните червени председатели да не се срещат с лидера на ПЕС Сергей Станишев, пише сайтът Lupa.bg. В разгара на предизборната кампания евродепутатът стартира турне за среща с претендентите на БСП в страната по подобие на обиколката му за евровота през май.

Оказва се обаче, че той среща обструкции на места – по наша информация там, където местните лидери са от най-верните сподвижници на Нинова. В началото на седмицата от централата на „Позитано“ 20 тя позвънила на няколко от тях и им спуснала заповед по никакъв повод да не се срещат със Станишев и да се опитат да бойкотират събитията му.

Подобна срамна ситуация се разиграла и в Русе, където Станишев бе във вторник, за да се срещне с кандидат-кмета на левицата Пенчо Милков. Него и колегата му в кампания за Шумен – Венцислав Венков той заведе в румънската столица, където ги представи и на премиера на страната Виорика Данчила, и на министри от Северна Македония, Албания, Гърция, а и на Габриела Фиря – кмет на Букурещ.

Изненадващо, в съобщението за форума, което по-късно БСП разпространи, името на ПЕС лидера изобщо не фигурираше, въпреки че той бе инициатор на срещата и лично той е завел двамата кандидати на БСП, за да почерпят опит от балканските си колеги.

В същото време, както източниците ни разказват, областният лидер на БСП в Русе Божидар Йотов е предпочел, вместо да се види с лидера на ПЕС и депутата Крум Зарков, да отпраши извън града. Toй разкри, че е бил на срещата само 15 минути, след това допълни, че изобщо не е бил в града, а накрая се оправда, че не е имал време заради обиколките в района.

В същото време Нинова е изискала „график“ за всички предстоящи разговори на Станишев по места, за да се опита да възпрепятства неговата форма на предизборна кампания, въпреки че той представлява най-топлата връзка между бъдещите кметове на БСП и ключовия еврокомисар по регионалното развитие Елиза Ферейра, която е представител на ПЕС и „държи“ милиарди евро в ръцете си по този ресор в ЕК.

„Бях помолен да дефинирам резултат, който би бил успех за БСП. Нашата партия има уникален исторически шанс да си върне нормалното представителство в местната власт. Ще е непростимо левицата да пропусне този шанс и да не стане носител на промяната. Успех за БСП би било удвояването на резултатите от предходния вот. Могат да се направят пробиви и да се постигне победа в поне 10-12 областни града, включително в София.

За съжаление Варна, Бургас и Стара Загора правят изключение заради разделението в партията и изкуствените напрежения по места непосредствено преди кампанията“, каза той във Видин в сряда.

Въпреки опитите да бъде саботирана неговата предизборна обиколка, Станишев ще се включи в червената кампания и в Търговище, Шумен, Пловдив, Кърджали.

Коментари