Нинова към Борисов
Корнелия Нинова

„След девет часа дебати, избрахме своята листа за европейските избори. Надявам се, че с това опровергаваме чужди и наши твърдения, че сме диктаторска и еднолична, вождистка партия. Националният съвет взе своето решение“.

Още за Избори 2019

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като пленумът утвърди листата си за европейските избори, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим. Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет другари очакват от мен да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори“, посочи Нинова.

„Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националния съвет, което уважавам. Оттук нататък – за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет! Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата“, каза още Корнелия Нинова.

Евролистата на БСП претърпя кардинална промяна. Корнелия Нинова влезе на пленума с листа от 17 души, одобрена от ИБ на БСП, в която името на Станишев липсваше.

Лидерът на Партията на европейските социалисти не беше включен сред имената, предложени от ръководството на партията с мотиви, които Нинова вече беше обявила в обществото.

Под натиска на вътрешната опозиция, след часове драматични дебати, тайно гласуване и балотажи, накрая Станишев влезе в евролистата на избираемото пето място.

По време на 11-часово инфарктно заседание на Националния съвет председателят на БСП Корнелия Нинова е била подложена на безпрецедентен натиск от вътрешната опозиция. „Ако Сергей Станишев не е в евролистата, го поставяш в ситуация да се бори за твоето председателско място в БСП“, такова предупреждение-заплаха спрямо Нинова заявил по време на пленума Димитър Дъбов.

Пленумът на „Позитано“20 протече при остра дискусия за мястото на Станишев, в която опонентите на Нинова в БСП директно я заплашили с атака на лидерския пост заради Станишев.

Според Георги Божинов обаче, „поведението на Нинова било предизвикателно и тя получила отговор от НС“. Тя трябваше да сложи кандидатурата от гражданската квота на 6-то място, да предложи 4 силни партийни имена след водача и нямаше да има проблем, смята той. Божинов не допуска, че Нинова е свалила отговорност за листата от себе си. „На нас ни трябва лидер, който да носи отговорност“, подчерта Божинов.

Самият Станишев заяви, че не помни такъв пленум в неговия дълъг стаж. „Партията показа съпротива срещу едноличен маниер на налагане на мнение. Това е рефлексът на БСП за демократичност и той не е загубен“, бе категоричен лидерът на ПЕС.

Накрая Националният съвет на Българската социалистическа партия избра своята листа за европейските избори със 110 гласа „за“, 0 – „против“ и 1 – „въздържал се“.

Бяха направени два самоотвода – на Антон Кутев и на Янаки Стоилов.

Ето листата на „БСП за България“, която НС на БСП одобри:

1. Елена Йончева
2. Петър Витанов
3. Цветелина Пенкова
4. Иво Христов
5. Сергей Станишев
6. Иван Кръстев
7. Деница Златева
8. Румен Гечев
9. Момчил Неков
10. Велизар Енчев
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов
13. Валери Жаблянов
14. Мариела Модева
15. Десислав Тасков
16. Крум Дончев
17. Емил Георгиев

Коментари