„Държавният глава заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ не ни дадоха дори 100 дни. Смятаме, че той (президентът Румен Радев – б.р.) е част от тази група, която свали действащото правителство“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна пред журналисти държавния глава Румен Радев, след като върна в президентската институция третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 47-то Народно събрание.

БСП се готви за избори, социалистите ще направят силна кампания и влизат в изборите с чисто лице. Програмата, която бе представена в парламента, в много голяма степен отразява идейни и законодателни виждани на червените как да продължи България да се развива.

БСП са готови с летящ старт да започнат работа отново в следващия парламент. Проблем за социалистите е липсата на хартиени бюлетини на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

На въпрос на News.bg дали има притеснения от проверки на служебния кабинет, Нинова заяви категорично: „Никакви!“.

Президентът не е поставял въпроса за участници на БСП в служебния кабинет. Допускам, че ще постъпи както и първия път – ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал към БСП да даде предложения за министри, уточни Нинова.

Нинова посочи, че от това, което президентът Румен Радев е казал, вероятно няма да удължи работата на парламента. Имало критика от страна на президента за хаос в енергетиката.

Президентът не спря да критикува правителството от първия ден на властта, въпреки че държавният глава създаде основната партия – „Продължаваме промяната“, негодува тя.

БСП прояви най-висока степен на отговорност за съставяне на правителство, каза лидерът на партията. Нинова алармирала още преди седмица колко е тежък случаят с избор на председател на КЕВР, като никой не й повярвал, а последвали упреци, агресия, сарказъм и обвинения за мандата, че го държат още седмица, за да седят в креслата си, обясни тя

Не приемаме критиката на президента, че оставаме хаос. Затова Нинова препоръчва на президента да обърне критиката към ИТН, чиито министър на енергетиката са излъчили.

„Нов председател на КЕВР не може да се избере за два дни и президентът много добре го знае. Нова процедура за нов председател на енергийния регулатор ще отнеме време до 12 август. Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде тази възможност на парламента. Върви се към избор на Иван Иванов, което отново е спорно от конституционна гледна точка и дано да не доведе отново до отмяна на това решение“, надява се Нинова.

Тя не съжалява, че е издигнала Румен Радев за президент на България. Според Нинова, президентът дължи първия си мандат на БСП, докато при номинацията му за втори президентски мандат е подкрепен и от други партии.

Нямаме никакво желание да носим отговорност за случващото се в сферата на енергетиката, тъй като многократно предупреждавахме да не се спират преговорите с „Газпром“, каза лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Трябва да се намерят алтернативни доставки, но да не се спират преговорите с „Газпром“, напомни Нинова. Това, което е изискано от БСП, те го свършили, а оттук нататък отговорността е в президентската институция. Президентът Румен Радев да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблема, настоя Нинова.

Тя напомни, че от БСП изготвили програма, внесли 79 закона в парламента и приемането на законите щяло да облекчи живота на всички хора. По думите ѝ обаче ГЕРБ, ИТН, „Възраждане“ и ДПС с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос.

На влизане в президентството Корнелия Нинова заяви, че правителството е направило всичко възможно да реши проблемите в енергетиката и с КЕВР. За един ден това в парламента не може да се случи. Президентът Радев при получаване на неизпълнения мандат за кабинет от БСП призова парламентът да намери решение изключително важен казус до края на тази седмица.

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на „Демократична България“. От партията после пуснаха и пълния запис.

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

БСП бяха вече призовани да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и „Възраждане“, а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Коментари