„Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов ще говорят в един глас, защото виждате, че тези думи на президента Радев получиха подкрепа от Борисов.

Днес прочетох, че един от големите поддръжници на Борисов казва: „Този президент започва да ми харесва“. Това ми изглежда странно и търся политическа логика. Засега не я намирам. Може да има някаква друга, за която не знам“, каза лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на Нова нюз по повод критиките на президента към правителството. Тя допълни, че в правителството разбира тежестта на ситуацията.

„Връхлетяха ни няколко кризи, опитваме се по всякакви начини да помогнем на хората. Разбираме тежестта върху семействата, върху икономиката. Нямахме и 10 дни, в които да ни се даде спокойствие да работим, не говорим дори и за 100.“ По думите й Кирил Петков и Асен Василев са били министри на президента Радев, а самият президент е наясно в какво състояние е държавата, защото е управлявал в последните 7-8 месеца. Тя смята, че на Кирил Петков и на целия екип е трябвало да бъде даден по-голям толеранс, за да покажат какво могат.

„Знаем, че хората са изтощени, изморени, искат бързи резултати. Правим всичко по силите си. Не виждам на кого помага тази атака точно в момента“, допълни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че изминалите два месеца са били наистина тежки и разясни задачите и целите на правителството. „Правителството разпределихме целите и задачите си така – първо да помогнем на семействата и на домакинствата. Наложихме мораториум върху цените за битови потребители. Факт е, че половин Европа го прилага. Втората мярка е да помогнем на икономиката и на бизнеса да се стабилизира. Ето вече стига 250 лв. на мегаватчас помощта, която още сега февруари ще се усети“, посочи министърът на икономиката и допълни „Другата линия на поведение е увеличаване на доходите, за да помогнем на семействата и домакинствата заради инфлацията. И предвидихме увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството за втора година, на детски надбавки, ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв,, с които могат да си плащат комунални услуги. Третата линия – общините. Общини, училища и болници, които абсолютно несправедливо са на свободния пазар, те трябваше да са на регулирания. В момента се изчислява какви са им разходите, за да може правителството да помогне по тях. Това са спешните мерки, които предприехме, има и още“.

Относно средносрочните и дългосрочните мерки, Нинова посочи, че правителството е заложило огромни държавни инвестиции – от 2,9% на 5,8 – процентов ръст. „Това означава, че държавата вкарва пари в икономиката“, посочи Нинова. Тя твърдо заяви, че икономиката има нужда от тази инжекция и това ще се отрази в следващите месеци. „За да станат тези инвестиции, за да тръгнат тези пари към хората, да помогнем на всеки, трябва бързо да приемем бюджета“, каза още Корнелия Нинова.

По думите й общините и фирмите трябва спешно да си подготвят проекти, за да може големите капиталови разходи, които са предвидени да се реализират бързо и да се налее свежа кръв в икономиката. „Общинските проекти имат и социален ефект – един добър междуселищен път или нова ВиК инсталация, пречиствателна станция. Всичко това хората трябва да го усетят много бързо. В момента предизвикателството е да се подготвим както за бюджета, така и за Плана за възстановяване и устойчивост, където очакваме средства“, каза икономическия министър.

По темата за пенсиите Нинова категорично заяви, че от БСП не се отказват от преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход. „Досега беше предложение за средно осигурителен доход от 2018 година, сега вече мислим и за 2019 и 2020, защото времето върви. В Министерството на труда и социалната политика, заедно с екипа на НОИ и с наша помощ, разработваме различни варианти за преизчисляване на всички пенсии, които ще предложим в актуализацията на бюджета. Първо ще предложим на коалиционните партньори и ще търсим тяхното съгласие за преизчисляване на всички пенсии. Досегашните ни изчисления варират между 1,5 и 1,8 млрд. лева“, посочи министърът.

По въпроса за минималната работна заплата лидерът на левицата каза, че още в началото на преговорите предложението на социалистите е било за 760 лв., но са се съгласили на 710 лв. „Да, ние смятаме, че трябва да расте с още една стъпка, по линия на поведение на правителството на увеличаване на доходите на хората. Това е един от начините да им помогнем за растящите цени. Този бюджет е най-социалният от много години насам. 20 млрд. лв разходи от общо 66 отиват за различни социални политики и със много силен акцент върху младите и децата е този бюджет“, допълни Нинова.

Относно скачането на цените на продукти от малката потребителска кошница и таблото, поставено пред Министерство на икономиката и индустрията, икономическият министър посочи, че основната цел е да се видят цените на едро, за да могат хората да бъдат информирани и да си правят сметка, когато отидат на пазара, колко е голяма разликата. „Информираност, с оглед на това да ограничим намеренията за спекула, защото в такива времена обикновено се развихря и спекула.“, аргументира се тя.

По думите й в Министерството на икономиката и индустрията се разработва политика за намаляване на посредниците по търговската верига.

„Производителите да могат директно да предлагат продукцията си, защото многото посредници оскъпяват продукцията, освен това купуват и на под себестойност от производителите. Разбира се, цените зависят от енергоносителите“, каза още Нинова.

Нинова коментира и въпроса с дървата за огрев. „Това, което направихме с ловните и горски стопанства, има не само социален ефект. Много по-голям е ефектът. Вече държавните горски стопанства ще секат дървесината от държавната гора и ще я продават на цената, на която са я добили. Някои веднага казаха, че се нарушава принципа на конкуренцията. Напротив. Има частни гори, където се секат и се продават, има общински гори, където се сече и се продава“, каза лидерът на левицата и попита защо държавата да не бъде стопанин на собствените си гори и да продава на по-ниски цени. Тя коментира, че до момента в гората са влизали безброй много фирми и ако имат позволението да секат 10 кубика, са изсичали 50, 40 от които са продавани на черен пазар. „С това, което правим държавата си влиза в ролята – елиминират се прекупвачите и това е първият политически ефект. Другият ефект е осигуряване на доходи на хората, ако бъдат взети на работа в някое горско стопанство“, каза Нинова.

Коментари