Служебният кабинет да не се занимава с правене на бюджет, а да остави това на следващото редовно правителство. Това призова на брифинг в централата на БСП лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Изявата на Нинова е в отговор на брифинга на служебния финансов министър Росица Велкова, която вчера предупреди за опасността от формиране на значителен дефицит, както и за натрупване на дългове в размер на 40% от БВП до 2025 година, ако останат в сила приетите от кабинета „Петков“ фискални политики.

„Г-жа Велкова беше заместник-министър на Асен Василев. С нея сме прекарали повече часове в обсъждане на бюджета, отколкото с него. С нея сме изчислили всяка стотинка, часове наред – за преизчисляване на пенсии, за увеличаване на майчинските, детски надбавки, ваучери за храна, за всичко. Тя е разписала този бюджет и ни е уверила, че дефицитът се движи между 3 и 4 процента, както за тази година, така и за следващата“, каза Нинова.

„Това преобръщане и говорене за нас е твърде изненадващо. Какво се е променило? Каква е разликата да бъдеш редовен министър и такъв назначен от президента?“, попита реторично лидерът на „столетницата“.

Нинова даде и „необорими факти“ за финансовия успех на кабинета „Петков“, част от който бе и БСП – към края на редовното управление „Евростат“ наредил България по ръст на промишленото производство и четвърта по ръста на БВП.

„Тоест оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в ЕС. За първи път откакто сме в Европейския съюз“, не спести суперлативи Корнелия Нинова. Освен това – 1,5 милиарда лева излишък била завещала бившата власт, заедно с пълен резерв и малко теглени дългове.

Нинова попита още – защо НСИ вчера излязъл с данни, че показателят за бизнес климата се е сринал с 4%.

„С 4% за 4 седмици. При условие, че фирмите продължават да получават компенсации? Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит“, каза Нинова.

Създаване на паника. Това съзря като причина за реториката на служебния кабинет тя. „Народът е стресиран как ще изкара зимата. И допълнително да създаваш паника с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит, че ще фалира държавата, е абсолютно безотговорно“, обясни бившият вицепремиер и лидер на Левицата.

Според председателя на БСП се връщал и моделът Борисов-Дянков с „постната пица“, като и се вървяло и към повишаване на данъци.

Коментари