Проектът на държавен бюджет за 2024 г., изготвен от Министерството на финансите, предизвика през последните дни критики в една или друга посока на редици икономисти и анализатори. Коментар относно изготвения държавен бюджет за следващата година направи пред БНР икономистът Николай Василев, който е бивш вицепремиер и министър на икономиката, пише money.bg.

Той обърна особено внимание на заложените в бюджета за следващата година големи разходи и необходимостта от вземане на нови големи държавни заеми.

„Идеологията на финансовия министър Асен Василев е: дългове вземаме на макс, харчим колкото се може повече и колкото повече харчим, толкова по-добре – няма никакво друго определение на тази бюджетна политика. Аз съм не само критик на части на този бюджет, но и на цялата тази философия, която превърна България от световен пример за добра финансова дисциплина и политика от 1997 г. до 2021 г., в държава, която бързо се спуска по „пързалката“ към бъдеща финансова катастрофа„, каза пред БНР Николай Василев.

По думите му, в новия бюджет се предполага огромно увеличение на данъчни приходи, при положение, че „тази година ще се „издъним“ с няколко милиарда до декември“. А данъчната събираемост изостава много от растежа на номиналния БВП, коментира Василев.

Приходите за догодина са надценени с 3-4 млрд. лв., изказа мнението си бившият икономически министър. Той посочи обаче и друг проблем: „След като видим колко са приходите, защо за пореден път залагаме отгоре бюджетен дефицит още 3%, което е над 6 млрд. лева, за да стигнат разходите до „космическите“ 84 млрд. лева. За мен тези разходи са фантастика и са нещо опасно.“

Експертът даде пример, че „до днес от не сме взели нито един лев от транзита на газ към другите държави. Днес е 14-о число, да видим дали поне 1 лев ще влезе в бюджета, да не говорим за предвидените 2,4 млрд. Ние ги залагаме в бюджета и ги изхарчваме, после виждаме дали изобщо ще ги съберем. Не се прави така“, категоричен е Василев.

„Вземат дългове до откат, харчат до откат и след тях – потоп“, описа финансовата политика на сегашното правителство икономистът.

Той припомни, че „преди да дойдат в политиката Кирил Петков и Асен Василев, дългът на страната беше 27-28 милиарда. лева. Догодина вече трябва да е 48,9 млрд. лева – заложен е в проекто бюджета. Вървим към 50 млрд. лева. Ако „сглобката“ издържи цял мандат, дългът ще надмине 70 млрд. лв. По времето на правителството на Жан Виденов (давано като лош пример) дългът на страната е бил 10-15 млрд. лева. Правителството на тройната коалиция завърши с 9 млрд. лева дълг. Сега вървим към 70 млрд. до края на мандата“, подчерта Николай Василев.

На въпрос относно евентуалното ни скорошно присъединяване към еврозоната, бившият вицепремиер смята, че „държава с такава бюджетна политика и с такъв манталитет на управляващите не знам дали заслужава да бъде в еврозоната“.

Василев напомни, че преди години страната ни е била по-добре от много членове на еврозоната, а „сега сме просто лош пример“. Според него, нещата допълнително се влошават и от факта, че преди няколко седмици България излезе от „белия списък“ и влезе в „сивия списък“ по отношение на пране на пари и финанисране на тероризма. „Това означава, че се уронва имиджа на страната като добра за инвестиции – тогава за каква еврозона да говорим. Аз лично не знам кога може да стане това“, каза още Николай Василев.

Коментари