Николай Малинов
Николай Малинов

„Съжалявам, че по такъв начин трябваше да посрещнем 9-и септември. След 1978 година такъв тип обвинения не са повдигани, като моите. „. Това заяви в ефира на БТВ обвиненият в шпионаж председател на Движение „Русофили“, бивш депутат от БСП и бивш издател на „Дума“ Николай Малинов.Акцията „9 септември“: Определиха обвиненията в шпионаж като „продължение на изборното п*рно“Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха по Нов…Sep 11 2019bulmedia.net

„Задържаха ме, преобърнаха всичко. В 7 часа дойдоха вкъщи 30 човека. Аз съм повече притеснен за моите съратници, съмишленци. Притеснен съм за децата, за съпругата си, но важното е да вървим напред. Ако ви разкажа за реакцията на децата и съпругата ми, това ще стане топ новината. Повечето от полицаите се държаха много любезно и внимателно“, отбеляза той.

„Все пак и в Библията, и по закон те съдят за дела. Може да искам и вятърни мелници да направя. Това, че предлагаш някаква идея за подкрепа и не те подкрепят, не мисля, че е подсъдно. Това бе коментарът му на обвинението на прокуратурата, че Малинов е предлагал през генерал Леонид Решетников на приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев да вземе безвъзмездно активи за над 500 млн. евро, сред които Vivacom, военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, както и медийната група на ТВ7, с цел да не бъдат в ръцете на българската държава.

„Познавам Константин Малофеев от 15 години, ние сме единомишленици. От него не съм получавал пари. Голям приятел съм с Леонид Решетников. Когато български политици са искали връзка с него, съм им давал телефона“, призна още Николай Малинов.

Малинов разказа, че със своя „руски партньор“ обсъждали подобен на огласения от прокуратурата сценарий за развитие – създаване на медийна група, в телевизионния бранш, и след това създаване на политически проект, но не намира нищо укорително в това.

„Чуждите организации, на които Николай Малинов се е поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: „Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)“, заяви вчера по темата главният прокурор Сотир Цацаров.

Тази квалификация в личен план за мен е много обидна. Каузата, на която съм се посветил, е нещо планетарно, нещо много голямо и важно. Русофилството е планетарна идея, контрира Малинов.

Той разказа, че е запознал Малофеев с Цветан Василев, като поводът за запознанството бил, защото банкерът „останал на улицата“ и търсел подкрепа да се защити и да защити семейството си от „влиятелни кръгове в Русия“. Цветан Василев обаче се отметнал от поети ангажименти спрямо хора в Русия, с които бившият издател на вестник „Дума“ го свързал и Малинов се разочаровал от него.

„Да, запознах Малофеев с Цветан Василев. Поводът бе, че беше заплашена дъщеря му и имаше риск за живота му. Затова помоли за връзка с влиятелни кръгове в Руся. Чувствам се омерзен, излъган и обиден от него, той е човекът, който се отметна от договорките“, каза Малинов.

Бившият издател на „Дума“ добави, че се отказал от ТВ7 заради Цветан Василев и неговото отношение. Той не видя запознаването на Цветан Василев с Малофеев като акт на намерение да се променя геополитическият курс на България през съмнителни бизнес инициативи.

„С Цветан Василев ме запозна в кабинета си Сергей Станишев“, разказа бившият издател на „Дума“.

Малофеев разказа, че се познавал с Леонид Решетников – той се познавал с баща му, а проф. Станилов, депутат от „Атака“, го запознал с пенсионирания вече генерал.

Малинов призна и, че дал телефона на Решетников в БСП, но не той организирал срещата на Корнелия Нинова с генерала. И не се съгласи, че хора като Решетников определят кой да е президент на България, но не отговори първоначално пряко защо на Решетников му трябва да знае какви са нагласите в България кой да е президент – предвид социологическо проучване във в. „Дума“.

След повтаряне на въпроса, Малинов обясни, че на Решетников това му е работата, защото е анализатор и такива проучвания се правят и от САЩ, и от ЕС, и „няма нищо лошо“.

Не съм правил срещи, не съм организирал проучвания, а Руският институт за стратегически изследвания е държавна структура в Русия.

На директен въпрос действал ли е като шпионин в полза на две руски организации, Малинов отговори, че тази теза за него е много обидна. Той обяви, че се е посветил на русофилството, защото това е планетарна идея. Малинов приравни русофилството, което тръгнало от България, с цивилизационни процеси като например възхода на Византийската империя. Той призна, че познава и Александър Дугин и имали общи идеи, но подчерта че обича България.

Получавам съм пари от „Россиская газета“ по различни проекти и съм си плащал данъците за това, каза още Малинов, който няколко пъти подчерта, че служи на каузи.

„Ако някъде има счетоводни или друг тип грешки, това не е моя работа“, защити се той. И отрече, да е получавал пари от Константин Малофеев, като уточни, че нямал представа какви са отношенията на олигарха с негови познати, какви заеми и кредити си разменяли.

„Не знам да имаш намерения да правиш партия да е подсъдно“, подчерта Малинов и каза същото за желанието му да прави полителевизия, като даде за пример сътрудничеството си с Russia Today – една от руските медии, считани за рупори на режима на Кремъл.

Бившият издател на „Дума“ подчерта, че всичко е било публично. Да, следя сделките на Цветан Василев, но хората, които ги осъществяват, не ги познавам. За намерения ли ме съдят, попита риторично той. И определи за глупости обвиненията, че се стреми да промени геополитическият курс. Всички членове на „Русофили“ за затвора ли сме, като смятаме, че външнополитическият ни курс е неправилен, добави той.

Малинов подчерта, че подкрепя членството на България в ЕС. Малинов сподели, че при задържането му и обиска на жилището му към него се отнасяли много внимателно.

„Полицията се държи много човешки според мен“, каза бившият издател на „Дума“ и определи условията в ареста като скромни, но било „чисто“.

„Имах възможността да остана в ареста и искам да ви кажа, че полицията се държи много човешки и правилно. Условията не са кой знае какви, но е чисто.

„На прокуратурата предстои да ги докаже тези неща, но не мисля, че ще се справи“, смята Малинов.

Стана ясно и, че Русия вече е изпратила дипломатическа нота заради задържането на Николай Малинов, както и на Юрий Борисов и Милен Чакъров, които също са част от ръководството на „Русофили“.

„Когато съм издавал в. „Дума“, съм получавал пари от Русия и съм си плащал за това данъци. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало проверки“, подчерта няколко пъти Николай Малинов.

Коментари