неделя, декември 3, 2023

Недоволни пътни строители блокираха центъра на София в час пик

Няколкостотин работници и собственици на строителни фирми, неполучили дължимите си от държавата средства за ремонт и строителство на пътища, излязоха на протест пред Народното събрание.

В минутите след 9 ч. те блокираха и бул. „Цар Освободител“, което доведе до сериозни затруднения в трафика по съседните булеварди в най-натовареното откъм движение време.

„Исканията ни са поставени отдавна – да получим дължимите ни от държавата над 800 милиона лева“, каза пред News.bg Георги Златев от Браншова камара „Пътища“.

Протестът не е само на големите фирми, стоящи отсечки за десетки милиони, като на демонстрацията присъстват представители на всички компании, членуващи в браншовата организация. „Всяка една фирма отговаря дали за строителство на големи пътни отсечки, дали за поддръжка на инфраструктурата, дали за ремонта на пътища. Тук има представители както на големи, така и на малки фирми“, добави Златев.

Около 200 000 души са пряко ангажирани в пътностроителния бранш, но има и много свързана заетост – доставчици на материали, транспортни фирми и др., посочи той.

Исканията на протестиращите са:

  1. Разплащане на натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата.
  2. Възстановяване на текущите възлагания, за поддържане на пътищата в допустимо експлоатационно състояние.
  3. Разписан план – програма за развитие на Републиканската пътна мрежа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!