къщи за гости
Българският представител в Европейската сметна палата (ЕСП) с ранг на заместник-председател Илияна Иванова

Еврофинансирането на къщи за гости се оказа твърде изкушаващо и за други в Европейския съюз. В различни периоди и в други страни от ЕС е имало подобни казуси – както с къщи за гости, така и с голф игрища например, които се декларират като пасища. Това заяви пред БНР Илияна Иванова, цитирана от news.bg.

Порожанов с първи коментар след приетата оставкаМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставката си пред премиера Бойко …May 14 2019bulmedia.net

Тя е българският представител в Европейската сметна палата (ЕСП) с ранг на заместник-председател. Европейската сметна палата не се занимава с разследване на измами с еврофондове, а само с одитиране на нередности, обясни Иванова. Нередностите са неумишлено действие, докато при измамите става дума за умишлено ощетяване на европейския бюджет, като аферите къщи за гости.

Предстоящата проверка на ЕСП на строителството на пътища с пари от ЕС е включена в годишната програма на институцията и обхваща няколко държави. Тази проверка на Европейската сметна палата не е свързана със сигналите, които българската опозиция е подала към Брюксел, поясни Иванова.

Тя каза още, че това е част от стандартните процедури, а докладът се очаква към средата на следващата година. В рамките на проверката ще бъдат одитирани България, Испания, Чехия и Полша.

Последната проверка на ЕСП, която обхваща усвояването на кохезионните фондове в 7 държави от ЕС, включително България, има за цел анализ на работата националните правителства и на Европейската комисия, тъй като в случая става дума за споделено управление.

Проверени са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания. В доклада на Сметната палата се отправят общо 5 препоръки – 3 към проверените държави и 2 към Европейската комисия.

България е сред малкото държави, които са изпълнили и трите препоръки, каза Иванова. Препоръките са свързани с приемането на стратегии за борба с измамите, включване и на външни органи и институции в тази борба и създаване на платформата АРАХНА, която дава общодостъпна информация за всички европейски програми.

Борисов вече е направил избора си, ясно е кой ще смени Румен ПорожановДесислава Танева е предложена от премиера Бойко Борисов за наследник на подалия оставка министър на …May 14 2019bulmedia.net

Припомняме, че Десислава Танева беше избрана за нов земеделски министър след като Румен Порожанов хвърли оставка. Повод за приемане на оставката му бе забавеното уволнение на зам.-директора на фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, която бе уволнена часове след назначаването на Танева на поста.

Порожанов поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства. Операцията се проведе съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди това пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и на ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Името на Порожанов като ръководител на Държавния фонд също бе замесено и по аферите с къщите за гости.

Коментари