България е получила отказ на искането си за удължаване на срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на газовата връзка България – Гърция.

За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август трябва да посочим терминал за доставка на втечнен газ, обясни той.

Христов допълни, че е провел разговор с турския зам.-министър на енергетиката, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на този срок дали при тях има свободни терминали.

„Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които трябва да дойдат тази година – през октомври, ноември и декември. Има и четири за следващата година. За тези три, които трябва да дойдат през настоящата година, няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме оферти от компании, които имат слотове в Гърция, но тук идва и въпросът с цената. На нас не ни трябва газ, който никой не може да плати“, посочи той.

Христов допълни, че „Булгаргаз“ е обявил търгове за газ, доставен по тръбопроводи, за да достави нужните количества за септември и изрази увереност, че може да бъде осигурен и за октомври. Според него обаче „Булгаргаз“ е трябвало да погледне на нещата доста по гъвкаво, за да не се стига до ситуация за действия в последния момент.

По отношение на газовата връзка с Гърция министърът изрази увереност, че газ по нея ще потече на 1 октомври.

Той посочи, че „Ай Си Джи Би“ и „Авакс“ са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора и допълни, че до края на деня той ще бъде внесен официално в Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие. По думи на министъра занапред въпросният график ще служи за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението.

Наши експерти ще подпомагат с всичко необходимо, за да може този проект да бъде завършен до 1 октомври, увери той.

Христов предупреди, че дори най-малкото отклонение от този график би довело до забавяне на проекта след 1 октомври, а това би нанесло големи финансови щети за страната.

„Графикът е изключително амбициозен, трябва да се води максимално мобилизирано, за да може да се осъществи. Реалистично е, но е на критичния път“, обясни той и допълни, че при забавяне дори с няколко дни газ ще потече едва през ноември.

От друга страна, министърът уточни, че дори работата по проекта да приключи по-рано, няма газ да потече преди 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство.

Той подчерта, че най-важно е да се довърши т.нар. SKADA – системата за електронно управление на газопровода. По негови думи в момента тя е в тестови режим, като е договорено експертна компания да извърши пълен контрол до 14 септември.

Министърът поясни, че в момента в системата има газ за тестване дали тя издържа на налягане, т.е. тя не работи като газопровод, а като цистерна – следи се къде има изтичане.

Христов заяви, че друга важна точка от графика е внасянето на цялата документация за получаването на Акт 15 и 16, което се очаква да стане в средата на септември.

Коментари